Oldal kiválasztása

ZMANJKA POTRPLJENJA: V BRITANIJI OGROMNE DEMONSTRACIJE ZARADI IZPUŠČENIH CISTERN ZA BENCIN

Znižanje cen v marcu ni moglo zaustaviti rasti cen.

Policija je posvarila pred resnimi nemiri v Veliki Britaniji, potem ko je skupina protestnikov v demonstracijah zaradi cen bencina napadla avtoceste. Britance so pozvali, naj delajo od doma, saj so na cestah po vsej državi nastali ogromni prometni zastoji, aktivisti pa pozivajo k znižanju davka na gorivo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Skupine so zasedle dele M4, s konvoji okoli 20 vozil, ki so jih opazili na servisih Magor blizu Caldicota v Južnem Walesu in Exeter Services na M5 in A38 v Devonu.

Organizatorji so blokirali tudi prehod na mostu princa od Walesa med Anglijo in Walesom.

Po besedah Howarda Coxa, ustanovitelja FairFuelUK, bodo protestniki večinoma blokirali tripasovne avtoceste, pri čemer se pričakuje upočasnitev na dveh pasovih, pri čemer bo hitri pas ostal prost.

Čeprav je dejal, da njegova organizacija ni bila vključena v akcijo, “v celoti podpira” demonstracije, dokler potekajo zakonito.

Protesti so bili organizirani prek družbenih omrežij pod zastavo države za cene goriva proti davku – poroča The Sun.

Kancler Rishi Sunak je dejal, da bo resno razmislil o “znatnem” znižanju dajatve na gorivo, potem ko znižanje za pet penijev na liter, uvedeno marca, ni uspelo zaustaviti dviga cen. Po podatkih družbe Experian data service je povprečna cena bencina na liter v Združenem kraljestvu v četrtek dosegla novo najvišjo vrednost pri 191,4 penija, cena dizla pa na 199,1 penija.