Oldal kiválasztása

RUSKI VOJAKI V UKRAJINI DVIGNILI SOVJETSKO ZASTAVO ZMAGE

V regiji Lugansk je padla zadnja večja ukrajinska utrdba.

Ruski obrambni minister Sergej Sojgu je v nedeljo predsednika Vladimirja Putina obvestil o osvoboditvi separatistične Luganske ljudske republike. Na glavnem trgu strateško pomembnega mesta Liščansk, ki je bilo zadnje osvojeno, so dvignili zastavo s srpom in kladivom, ki oznanja zmago divizije, poimenovane po Kutuzovu.

Vendar to ne pomeni, da se bodo Rusi pri tem ustavili, saj menijo, da je treba vzpostaviti varnostno območje za ohranitev neodvisnosti ozemlja.

Skupaj z donecko ljudsko milico in rusko vojsko moramo sovražnika potisniti na razdaljo, da bomo lahko rekli, da smo popolnoma varni.
– je povedal Andrej Maročko, podpolkovnik v vojski Luganska, ki je dejal, da to pomenil razdaljo približno 300 kilometrov od njihovih meja. To poskušajo upravičiti tudi s tem, da so ukrajinski izstrelki že zadeli več ruskih mest ob ukrajinski meji. Pred kratkim so o eksplozijah poročali iz Belgoroda v Rusiji, kjer so umrle tri osebe, štirje, med njimi desetletni otrok, pa so bili ranjeni. Hkrati je neodvisni ruski novičarski portal Insider poročal, da so deli protiletalske rakete Pancir padle na večnadstropno stanovanjsko hišo v Belgorodu. Ukrajina takih raket nima, za razliko od sosednje Belorusije.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ukrajinske sile že tri dni poskušajo napasti beloruske cilje, vendar so jih naši prestrezniki Pancir prestregli
– je dejal beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki je Kijevu zagrozil tudi s takojšnjim povračilnim udarcem proti Ukrajini, če bi ta poškodovala njihovo ozemlje. Čeprav Belorusija uradno ni vpletena v vojno v Ukrajini, predstavlja pa območje zaledja, kjer se zbira ruska vojska.

Tako sedaj vsi skušajo na zadevo gledati razumsko, saj ne izključujejo možnosti, da so ruske sile izstrelile eno od svojih raket in da je to povzročila uničenje na njihovem ozemlju. Gotovo pa je, da je škoda v Ukrajini veliko večja: od začetka vojne konec februarja je svoje domove izgubilo približno 800 000 ljudi, po zadnjih ocenah pa so ruski napadalci uničili več kot 15 milijonov kvadratnih metrov ukrajinskih stanovanj.