Oldal kiválasztása

NAPADAJO MŠICE, VRTOVI SO V OBLEGANJU

Skoraj ni vrtne rastline, ki ne bi bila napadena, pa naj gre za drevesa, rože ali zelenjavo. Zaradi lepega vremena so postale brutalne, zato je čas, da se jih lotite, če jih še niste!

Invaziji mšic se ni mogoče izogniti, ti škodljivci se pojavijo vsako leto, s poletjem pa jih je vedno več. Napadena rastlina ni lepa na pogled, poleg tega pa lahko mšice uničijo vse, na kar se naselijo, in povzročijo nepopravljivo škodo. Tukaj je nekaj načinov brez kemikalij, da se jih čim prej znebite!

 

Ničesar ne prizanesejo
Čeprav obstaja veliko različnih vrst mšic, so črne, zelene in sive najpogostejši škodljivci na naših vrtovih. Niso izbirčne, saj se naselijo na vseh rastlinah, napadajo sadno drevje, vinsko trto, vrtnice, grmovnice in zelenjavo. Če jih ne nadzorujemo, lahko te rastline uničijo. Če se še niso preveč razrasle, jih lahko nadzorujete z domačimi metodami brez kemikalij, če pa jih je že veliko, jih velja uničiti z insekticidom iz trgovine. Tukaj je nekaj učinkovitih domačih metod!

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Soda bikarbona jih bo uničila
V pol litra vode dodajte dve žlici sladkorja, dve žlici kisa in enako količino sode bikarbone ter temeljito premešajte. Z razpršilno steklenico ali razpršilnikom mešanico nanesite na uši na listih.

Sok kopriv jih zdesetka
Koprive rastejo na vsakem vrtu; naberi čim več listov in jih daj v plastično vedro. Prelijte jih s toliko vode, da so pokriti, in jih pustite stati 12 ur. Sok precedite in z mešanico poškropite rastline.

Učinkovita je tudi mešanica česna
Vzemite glavico česna, šopek mete in šopek sivke ter vsakega posebej čez noč namočite v litru vode. Naslednji dan tekočino precedite in zavrite, ohladite, nato pa jo zmešajte in dajte v razpršilnik. Učinkovita naravna metoda za obvladovanje uši!

Poskusite s škropljenjem rastlin
Letos je že prepozno, vendar lahko prihodnjo pomlad razmislite o tem, da bi preprečili invazijo: v bližini okrasnih rastlin, cvetja in zelenjave posadite rastline, ki ne marajo močnega vonja mšic. Mednje spadajo ognjič, smrdljivi trpotec, meta, origano, sivka in česen.