Oldal kiválasztása

Vsaj 100 ameriških vojakov je v Iraku utrpelo možganske poškodbe

Pentagon je ravno napovedal okoliščine januarskega napada v Iranu.

Stotino devet ameriških vojakov je v januarskem napadu na Iran utrpelo manjše možganske poškodbe – je v izjavi zapisal Pentagon.

76 ranjenih se jih je že vrnilo v službo.
8. januarja 2020 je elitna enota iranske revolucionarne garde izvedla raketni napad na dve iraški vojaški bazi, kjer so bili tudi ameriški vojaki. Šlo je za maščevanje zaradi smrti generala Kasima Sulaymana. Poveljnik posebne enote Revolucionarne garde al-Kudz so Američani izbrisali v napadu z brezpilotnim letalom. Nato so uradniki v Washingtonu trdili, da ameriški vojaki niso bili ranjeni, v podobni izjavi pa je dejal tudi ameriški predsednik Donald Trump, zato Washington ne začne maščevalnih ukrepov proti Teheranu.

Sredi januarja so bile objavljene prve govorice, da so še vedno ranjeni med ameriškimi vojaki, vendar so bile prve informacije le o „pretresu možganov”. Donalda Trumpa so zaslišali tudi na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, vendar je predsednik dejal, da je slišal, da nekateri vojaki „trpijo zaradi glavobola”, a na srečo niso imeli resnejših težav.

Na tiskovni konferenci na ameriškem ministrstvu za obrambo konec januarja sta sekretar Mark Esper in vodja Skupnega odbora za štabe Mark Milley povedala, da so 34 vojakov poškodovale možganske poškodbe. To ponavadi pomeni hudo okvaro možganov, vendar sta Esper in Milley poudarila, da gre za “manjšo poškodbo”, ki ima malo simptomov in zato ni bila diagnosticirana takoj. Tiskovni predstavnik ministrstva je takrat dejal, da so v ZDA vrnili 16 vojakov v Irak, devet v Nemčiji, enega v Kuvajtu in osem ranjenih.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Nato je Pentagon v izjavi v ponedeljek objavil, da je bilo skupno 109 vojakov z lažjimi možganskimi poškodbami. Denarnica ni želela dodati dodatnih komentarjev k informacijam.

Po podatkih Pentagona je bilo od leta 2000 približno 408.000 vojakov z diagnozo travmatične poškodbe možganov (TBI). Po mnenju strokovnjakov ameriškega centra za nadzor bolezni in preprečevanje bolezni „pomeni motnjo normalnega delovanja možganov”, ki jo najpogosteje povzročijo udarci z glavo, močno tresenje ali zračni pritisk.