Oldal kiválasztása

VOŽNJA KOLESA S PSOM: NAJBOLJ POZNAV TA PROMETNO PRAVILO

Veliko jih naredijo, čeprav gre za prekršek in za to lahko na licu mesta dobimo celo denarno kazen. Kolesarjenje s psom je dobra izkušnja tako za psa kot za lastnika, vendar so prometna pravila precej stroga.

Lepo je bilo, vse več ljudi se odpravlja v naravo in ni čudno, da se marsikomu zdi, da bi bilo dobro malo kolesarjenja s psom. S tem premikamo ebenovino in sebe, pes lahko izkusi nagon raziskovalca, ko se ustavimo v naravi, pa lahko sprehod zaokrožimo tudi z dobrim povohanjem iz programa. Večino psov je mogoče naučiti disciplinirano voziti kolo na povodcu in če za daljše teke ni zdravstvenih ovir, je to lahko odličen skupni šport. Malokdo pa ve, da je po PROMET sprehajanje psa s kolesom prekršek in lahko povzroči celo globo na kraju samem.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Kolesarjenje s psom je skoraj povsem neredno, čeprav je dejstvo, da sam PROMET prepoveduje samo vožnjo na povodcu – če pa pes zraven nas kasa brez povodca, smo prekršili še eno pravilo, saj lahko pse sprehajamo le na povodec v javnosti. Edina izjema pri tem je področje pasjih tekačev. Na prometnem znaku je zapisano, da je „prepovedano voziti žival s kolesom”. Torej nikakor ni običajno, da naš pes teče ob nas med kolesarjenjem; ali nas lahko oglobi policist ali inšpektor javnih površin. V praksi pa običajno ni tako, a kršitev ni edini razlog, zakaj ni priporočljivo kolesariti s psom. To je zato, ker je v primeru nediscipliniranega ali prestrašenega psa dovolj moteč dejavnik, kot je mačka, ki teče čez cesto, da povzroči ogromen padec in celo resne poškodbe ali še huje: nesrečo.

 

Ni pa nam treba opustiti športa s svojim psom, na primer ni zakonskih ovir za skupni tek, pa tudi če si tega res želimo, ga lahko prevažamo celo s kolesom. Manjše pse lahko vzamemo v košari, večje pa s prikolico za kolesa; to ni prepovedano z zakonom. Pomembno je, da je pes po možnosti privezan; to je privzeto možno v prikolicah, primernih za prevoz psov. To pa zato, ker še vedno obstaja nevarnost, da bo pes nekaj videl in hotel skočiti iz vozila. Psa vedno odvežite z vprego, ne z ovratnico; in ustavimo se včasih, naj hodi in mu dajmo piti.