Oldal kiválasztása

VOJNA V UKRAJINI: SERGEJ LAVROV JE POROČIL

Članice Nata je pozval, naj se ukvarjajo s prenosom orožja.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v intervjuju za soboto pozval članice Nata, naj kijevskim oblastem ne dobavljajo več orožja.

Xinhua je v pogovoru za kitajsko tiskovno agencijo dejala, da posebna operacija v Ukrajini še poteka po načrtih in da bomo kljub odporu nasprotnikov dosegli vse zastavljene cilje.

Zunanji minister je v intervjuju povedal, da je bilo od začetka vojne 24. februarja iz Ukrajine v Rusijo deportiranih milijon ljudi, med njimi je 120.000 tujcev, med njimi okoli 300 Kitajcev.

Lavrov je dejal, da so bili “pogovori med rusko in ukrajinsko stranjo skoraj vsak dan, vendar napredek ne gre zlahka”. Zaradi tega je delno krivil “borbeno retoriko in uporniška dejanja zahodnih podpornikov kijevskih oblasti.”

Tiskovna agencija AP je tukaj zapisala, da so v petek zvečer v oddaji ruske državne televizije nekateri povabljeni predlagali, naj Rusija v konfliktu uporabi jedrsko orožje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek v intervjuju s poljskimi novinarji dejal, da so ruske sile na silo in nezakonito odpeljale okoli petsto tisoč Ukrajincev v Rusijo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

– je spomnila tiskovna agencija Reuters, ki je dodala, da za zdaj ni mogoče preveriti niti Lavrove niti trditve Zelenskega o tem vprašanju.

Ruska vojska je v soboto močno pritiskala tudi na južne in vzhodne regije Ukrajine, predvsem na severovzhodnem delu Harkova, kjer želi na vse možne načine povečati svojo vojaško premoč in kjer je Kijev poročal o lastnem taktičnem uspehu. v svojem zbirnem poročilu o vojni.

Iz drugega največjega mesta v državi, Harkova, ki ga že tedne oblega rusko topništvo, je bilo v soboto slišati ogromne eksplozije. V mestu v petek je bila v petek ubita najmanj ena oseba, več pa je bilo ranjenih, so sporočili iz lokalne vojaške uprave. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je priznal, da so vojne razmere v regiji resne. Po njegovih besedah še dosegajo taktične uspehe.