Oldal kiválasztása

VEČNO VPRAŠANJE: ALI LAHKO MED KUHANJEM PUSTIMO LESENO ŽLICO V HRANI?

Dolgoletna razprava je zdaj rešena.

Delite na
Toliko hiš, toliko običajev. Ko kuhate, morate za mešanje hrane uporabiti kakšen pripomoček. V madžarskih kuhinjah je to običajno lesena žlica, vendar še vedno obstaja nesoglasje o tem, ali pustiti leseno žlico v posodi za peko ali ne. Naj nikomur ne ostane vprašanje, saj vam bomo pokazali odgovor!

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Lesene žlice so na voljo v različnih velikostih in se lahko uporabljajo za različne namene.
Kdo vsaj enkrat v življenju ni pustil lesene žlice v posodi, ko je sorodnik ali prijatelj zakričal, naj jo takoj vzame ven. Polovica družbe se zaradi tega redno razburja – zakaj bi jo vzeli ven -, druga polovica pa se strinja, saj menijo, da tudi vi ne bi smeli pustiti pripomočka za mešanje tam. Toda kaj je resnica? Kdo ima prav?

Lesene žlice – po svoji naravi – zlahka vpijajo vonjave in okuse, poleg tega pa so nagnjene k razvoju bakterij. S higienskega vidika je še posebej problematično lizanje in okušanje z leseno žlico, saj se v njej lahko zadržujejo tudi bakterije iz vaše sline. Seveda lahko marsikdo nato razburjeno poudari, da leseno žlico temeljito umije, vendar se moramo zavedati njene konstrukcije! Lesena žlica je žlebičkana s številnimi mikroskopskimi razpokami. To je eden od razlogov, zakaj tako močno vpija okuse in vonjave ter je varen dom za mikrobe. Čeprav trditev, da lesene žlice pokvarijo okus hrane, ni povsem utemeljena, jih ni preveč zdravo puščati v vreli juhi. Vročina – če jo dolgo pustite v hrani – lahko povzroči, da se mikrobi v žlebovih raztopijo, zaradi česar bi lahko zboleli vi in vaši gostje.

Ripost je že poročal, da je leseno žlico dobro pustiti na vrhu lonca, zato ustrezno preuredimo svoje navade!