Oldal kiválasztása

V4 in avstrijska kanclerka se sestaneta v Pragi

Vrh šefov Višegrajskih držav se je začel v četrtek zjutraj v Pragi. Srečanja se bo udeležil tudi madžarski premier Viktor Orban, kjer se bo srečal tudi z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzom, ki je navzoč.

Andrej Babiš je goste sprejel v prenovljenem Češkem narodnem muzeju, kjer je konferenca.

Domači češki premier, poljski Mateusz Morawiecki, madžarski premier Viktor Orbán in slovaški premier Peter Pellegrini se bodo prvič pogajali, pridružil pa se jim bo avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Po besedah češkega vladnega urada je v središču pogovorov podnebna in energetska politika Evropske unije, na katero V4 in Avstrija gledata drugače. Tretja pomembna tema bodo nezakonite migracije.

Fotó: pixabay.com

“Po mojem mnenju bo migracija glavna tema zame. Ustanovljena je bila nova Evropska komisija in nekatere države članice so oblikovale nove ideje o migracijah. Ostro nasprotujemo nezakoniti migraciji. Evropa se od preteklosti ni naučila, še vedno se ukvarja s kvotami in jo zavračamo” – je za CTK dejal Andrej Babiš. Novi avstrijski kabinet želi tudi vprašanje migracij obravnavati prednostno.

Politiki naj bi razpravljali o drugih aktualnih evropskih vprašanjih: novem proračunu EU, posledicah pričakovanega odstopa Britanije iz EU ter vprašanjih zunanje politike in mednarodne trgovine EU.

Bertalan Havasi, namestnik državnega sekretarja za tiskovni urad predsednika vlade, je dejal, da je v okviru programa načrtovano ločeno srečanje med Viktorjem Orbánom in Sebastianom Kurzom.