Oldal kiválasztása

Tako se turisti privlečejo nazaj v Avstralijo

Avstralski premier Scott Morrison je v nedeljo sporočil, da je njegova vlada ustanovila paket v višini 76 milijonov dolarjev v vrednosti 15 milijard dolarjev za oživitev turizma, ki ga je močno prizadela burja.

Morrison je v izjavi dejal, da je avstralski turizem največji izziv že od človeškega spomina.

Turistični svet s sedežem v Sydneyu (ATEC) ocenjuje, da bo industrija do konca leta zaradi požara izgubila najmanj 4,5 milijarde dolarjev.

Scott Morrison je poudaril, da se vsako od vsakih 13 delovnih mest v državi opira na turizem in gostinstvo. Tuji turisti gojijo gospodarstvo za 45 milijard dolarjev na leto, kar je skupaj z domačim turizmom vredno 130 milijard dolarjev. Po besedah premierja je bila ogrožena usoda številnih podjetij in turističnih središč, ne le na območjih, ki jih je prizadel požar.

Na nekaterih območjih turistične atrakcije, kot sta izjemno bogata rastlinstvo in živalstvo otoka Kenguru, so grmovni požari povzročili veliko škode in velika večina koalov se je izgubila, kar je njihovo prebivalstvo ogrozilo do izumrtja.

Fotó: pixabay.com

Vendar po besedah sekretarja za turizem v Birminghamu večina turističnih krajev ni prizadela požara in jih je mogoče obiskati kadar koli.

Kljub močnemu deževju in poplavam zadnjih dni je grm v nedeljo še vedno gorel v mnogih krajih na vzhodnem delu celine. V Novem Južnem Walesu 69 gasilcev in 1300 gasilcev gasi plamen. V zvezni državi Victoria gori več kot 30 krajev.

Od septembra je požar požrl več kot 12 milijonov hektarjev, umrlo je 28 ljudi, v požaru pa je bilo ubitih milijon živali.