Oldal kiválasztása

Tako pomaga zaščititi pred boleznimi te grde kmečke zelenjave

Madžarska kuhinja ima značilno ostro koreninsko zelenjavo, ki ni samo nosilec začinjenega okusa, temveč jo lahko uporabimo tudi proti boleznim dihal. Njegov splošni učinek krepitve imunskega sistema je zelo koristen med koronavirusom.

Hren je stalna priloga velikonočne šunke, preostanek leta pa začimba za kuhano ali ocvrto meso, sestavine za omake pa je hren. Prav tako ga je vredno zaužiti, kolikor je le mogoče, saj podpira delovanje organizacije na več ravneh.

Veliko ljudi sadi pekočo hrano, pekočo papriko, česen in hren pri prehladu in drugih boleznih dihal. Po nekaterih raziskavah njegov ugled ni neutemeljen, saj hren deluje baktericidno in protivirusno. Koronavirus ga seveda ne pozdravi in ne prepreči (maska, umivanje rok in oddaljenost je še vedno najboljši način za to), lahko pa pri banalnem prehladu zelo pomaga.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Delno zato, ker spojine, ki so odgovorne za oster okus, rahlo dražijo sluznico, zaradi česar se tvorijo izločki – zaradi česar se lažje znebite trdovratnih izločkov. Po drugi strani pa njegove učinkovine podpirajo tudi delovanje imunskega sistema ter nekatere antibakterijske in protivirusne učinke. Učinkovit je predvsem pri dodatnem zdravljenju sinusitisa in okužb, povezanih z drisko in bolečinami v trebuhu.

V zadnjem primeru se pojavi tudi zato, ker fitokemikalije v hrenu spodbujajo prebavo, njegove hlapne snovi pa so učinkovite tudi proti slabosti. Vsebnost vlaknin pomaga preprečevati in blažiti drisko in zaprtje. Mimogrede, po nekaterih raziskavah nam lahko hren celo pomaga pri preprečevanju raka. Znano je tudi, da je protistrup za okužbe sečil, razstrupljanje in čiščenje ledvic. Če se uporablja lokalno, se uporablja tudi kot protistrup za bolečine v mišicah in sklepih.

Sveže naribana, vložena ali kot hrenova omaka je lahko odlična priloga k mesnim jedem. Je tudi nepogrešljiv okus za hladne jedi, lahko pa ga dodamo celo malo v solatni preliv.