Oldal kiválasztása

TAKO BODO MEDENJAKI ČUDOVITO PRESKI IN DIŠEČI, TO JE POPOLN RECEPT

Velikokrat bo kljub največji skrbnosti in navdušenju končni rezultat konkreten. Vendar s tem receptom ne morete zgrešiti: pokazali vam bomo skrivnost drobljivih medenjakov!

Bližajo se prazniki, kmalu bo čas za pripravo tega tradicionalnega peciva, ki je lahko okras, darilo in sladica hkrati. Ni lepšega kot takrat, ko se po stanovanju širi vonj po drobljivih medenjakih – marsikdo pa se peke loti nerad, saj je končni rezultat pogosto trd kot kamen. Čeprav je še vedno dober za okras, je pravi, ko iz pečice pridejo drobtini medenjaki, ki jim ni treba čakati več tednov, da jih pojeste. Pokazali vam bomo, kako ga narediti, če želite, da bo mehak, dišeč in takoj pripravljen za uživanje.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Vsak si želi med prazniki na mizi imeti drobljive medenjake.

Narediti drobljive medenjake ni nemogoče!

Vse je odvisno od testa

Skoraj vsakdo ima osnovni recept za medenjake, a če je cilj, da jih takoj pojeste, potem morate biti pri sestavljanju testa pametni: ena od skrivnosti drobljivih medenjakov je, da gre v testo več maščobe in manj sladkorja in med. Tako lahko to božansko božično pecivo pojeste takoj. Pomembno pa je, da če medenjakov ne nameravate dati kot darilo, ampak kot okras ali celo kot hiško, naredite trše testo, torej se držite tradicionalne različice.

Ne pečemo predolgo

Popolno sestavljeno testo pa je neuporabno, če ga prekuhate. Za krhke medenjake zadostuje 5-10 minut peke; odvisno je tudi od debeline testa. Medtem ko se pečejo, morate paziti na testo: če začnejo robovi rjaveti, ga lahko vzamete ven; tako bo zagotovo drobljiva in mehka.

Tudi čas peke moraš zelo dobro najti!

Lahko se tudi shrani naknadno

Če je medenjak trd, ga dajte v nepredušno vrečko ali kovinsko škatlo s pokrovom in vanjo vrzite rezino jabolka! Med veže vodo, ki izhlapi iz jabolk, zato bodo vaši medenjaki po nekaj dneh mehki.

Recept za medenjake iz krhkega peciva

Sestavine:
25 dkg fine moke
1 jajce
7,5 dkg sladkorja v prahu
7,5 dkg margarine ali masla
0,7 dl medu
2 žlički začimbe za medenjake
1 žlička sode bikarbone
Ena izmed skrivnosti drobljivih medenjakov je testo prave sestave.
Če je testo dobro, bodo medenjaki mehki in dišeči.

Priprava:
Zmešajte suhe sestavine – moko, sladkor v prahu, sodo bikarbono, začimbo za medenjake – in jih nato dobro premešajte.
Dodamo na kocke narezano margarino ali maslo in zdrobimo s suhimi sestavinami; dobro je, če ima teksturo, podobno krušnim drobtinam. Nato vlijemo med in stepemo jajce.
Zamesimo testo; mora imeti mehko konsistenco. Zavijte ga v plastično folijo in za nekaj ur postavite v hladilnik; tam je najbolje počivati celo noč.
Testo na pomokani deski razvaljamo na 3-4 mm debelo, nato izrežemo oblike.
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj 5-10 minut; pripravljena je, ko vzhaja in se dno zapeče.