Oldal kiválasztása

TA HRANA JE PREVERJENO STARA, PREVIDNO Z NJIMI!

Staranja kože obraza ni mogoče ustaviti, lahko pa ga upočasnimo. Za to pa sta pomembna pravilen življenjski slog in izogibanje starajočim se živilom.

Napeto kožo obraza brez gub je mogoče z zavestnim življenjskim slogom ohraniti dolgo časa. Vsi vedo, da redna vadba ter abstinenca od alkohola in kajenja močno izboljšata stanje naše kože obraza. Le malokdo pa pomisli na posebno škodljive učinke nepravilnega prehranjevanja, čeprav imamo prav posebno starana živila, ki so marsikomu zelo všeč. Teh se morate izogibati ali pa jih vsaj ne zaužiti preveč.

 

1. Začinjena hrana
Pečena in golaža juha je brez nje nepredstavljiva, vendar jo je vredno počastiti s pekočo papriko. Razširi krvne žile in lahko povzroči celo pokanje kapilar in pojav madežev na obrazu. Če imate rozaceo, se lahko vaši simptomi poslabšajo.

2. Mesni izdelki
Slanina, razne salame, šunka, prekajeno meso – ti običajno vsebujejo več soli, kot jo telo potrebuje. Natrij in konzervansi lahko povzročijo vnetje, ki ga lahko opazimo na koži obraza. Ta težko prebavljiva hrana lahko povzroči tudi mastno kožo in akne.

3. Pripravljene jedi
Zaradi njihove preprostosti jih mnogi uživajo redno, saj jih je treba le vreči v mikrovalovno pečico in jih je mogoče jesti; vendar običajno vsebujejo dvakrat več natrija, kot je priporočeno z obrokom. Posledično zaužijemo več vode, zato se lahko pojavi napenjanje na različnih delih telesa – tudi na obrazu.

4. Živila, ocvrte v olju
Hrana, ocvrta na veliko olja, absorbira maščobo, zato v telo vnesemo veliko več, kot je potrebno. Preveč nasičenih maščobnih kislin povzroča vnetja v koži, prosti radikali v njej poškodujejo kožne celice, in če takšno hrano uživamo redno, nas lahko stara leta.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

5. Torte, sladki piškoti
Ne le njihova vsebnost sladkorja, ampak tudi maščoba je zelo visoka, zato jih je vredno uživati zmerno ali pa jih v celoti izločiti iz prehrane. Hitro absorbirajoči ogljikovi hidrati v njih lahko povzročijo vnetja v telesu, ki tudi poškodujejo kožo – sladkor pa znižuje tudi raven kolagena, zaradi česar je koža manj napeta in gube se hitreje pojavljajo.