Oldal kiválasztása

Škandal! Rasist je demokratični predsedniški kandidat

Michael Bloomberg, kandidat za milijarde za demokratično predsedniško nominacijo, je bil v torek na robu rasizma.

Bloomberg je v izjavi govoril o tem, da bi moral za koprskega župana poslati “kopico policajev” v četrti, kjer živijo manjšine – kontekstualizirane kot Afroameričani – žive. Po mnenju milijarderja je “greh tam živi”.

Bloomberg je govor nagovoril leta 2015 na konferenci v Aspenskem inštitutu, kjer je zagovarjal svojo politiko “ustavi in motiviraj”, za katero so analitiki menili, da je sporna, da zmanjša kriminal. Ta politika je prizadela zlasti Afroameričane.

Ko je lani začel svojo volilno kampanjo, se je Bloomberg opravičil. Po izidu govora se je v torek večkrat opravičil. Dejal je, da njegove besede na konferenci “ne odražajo njegove zavezanosti reformi kazenskega pravosodja in rasne enakosti”.

Kljub temu je v ameriškem tisku in javnem mnenju prišlo do velike nevihte. Analitiki so spomnili, da se je Bloomberg v celoti zavedal manjšinskih posledic politik, ki jih je zagovarjal. V svojem kontroverznem govoru na konferenci je dejal tudi, da so “morilci in žrtve umorov mladi manjšinski moški”, o katerih je “dovolj opisovanja, kopiranja in pošiljanja policajcem”.

Kot poroča Aspen Times, je Bloomberg takrat prepovedal objavo videoposnetka govora, vendar ga je eden od poročevalcev poročil prenesel in ga zdaj objavlja.

V izjavi v torek je Bloomberg trdil, da je bila praksa podedovana od nekdanjih voditeljev New Yorka. Dodal je še, da je bilo s potekom mandata župana s to politiko “ustavi in motiviraj” v mestu veliko manj.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek na Twitterju zapisal, da je “Bloomberg rasist”, in priložil video posnetek spornega govora. “Če živite v New Yorku ali poznate svojo zgodbo, veste, da je Bloomberg rasist. Strašen človek. Kmalu bo svet ugotovil, kako globoka je moškost tega človeka, “je zapisal. Predsednik je pozneje vpis izbrisal.

Zahvaljujoč dopisniku iz Budimpešte – je Bloomberg portal novic veliko napada in omalovaževa madžarsku vladu. Kot mojster je tudi takšen hlapec.