Oldal kiválasztása
News

S TEM TRIKOM BO VAŠA PIVONKA DOLGO OSTALA LEPA

Peonije so maja videti čudovito in edino, kar nam je žal, je, da ne cvetijo vse poletje. Vendar lahko storite nekaj stvari, da bodo trajale dlje...

Ta okrasna trajnica je na vrtu videti čudovita z minimalno nego, njeni bujni, pisani cvetovi pa se odprejo na binkošti. Rada ima sončno, svetlo mesto, veliko hranil in jo je treba redno zalivati, saj je zelo željna vode – zato jo opazujte tudi po cvetenju. Vendar pa za prikaz njenega polnega sijaja ni dovolj, da zadostite njenim minimalnim potrebam; tukaj je opisano, kaj lahko storite, da bo cvetela dlje in obilneje!

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Malo jo pognojite
Zgodaj spomladi je najbolje, da na tla pod grmom nanesete tanko plast zrelega hlevskega gnoja ali komposta, vendar za to še ni prepozno. Ko gnoj razporedite, rastlino temeljito zalijte. Zaradi hranil bo imela več cvetov. Opozorilo: ne dajte ji preveč gnojila, saj lahko rastlino opečete!

Uporabite škarje za obrezovanje
Če boste odstranili stranske popke, bo rastlina ustvarila večje cvetove; nič hudega, če tega ne storite, saj bo ustvarila manjše cvetove, vendar veliko več. Vendar boste škarje za obrezovanje potrebovali, ko bodo cvetovi cveteli, saj je vredno odrezati odprte cvetove, zaradi katerih bo grm lepši. Listja po cvetenju ne smete rezati, saj rastlini pomaga shranjevati hranila za zimo – če vas ovirajo, jih veliko razpršite, povežite jih skupaj.

Če ga še nimate, ga posadite ob koncu poletja.
Če ste si omislili pivonjo, je s sajenjem novih rastlin vredno počakati do zgodnje jeseni; tako se bodo do zime lahko ukoreninile. Izberite sončno mesto in izkopljite luknjo z lopato. V sadilno jamo dajte malo organskega gnojila, jo prekrijte z 1-2 cm zemlje in vanjo postavite rastlino. Zemljo okoli nje temeljito stisnite in jo zalijte.