Oldal kiválasztása

Obožujete kuhano koruzo? Torej naredite popolno!

Poletje ne more miniti brez kuhane koruze. Toda kako bodo koruzni storži podobni na plaži v našem otroštvu? Pokažimo vam trike.

Popolna kuhana koruza je nežna, ne preveč trda, a ne preveč mehka, ima intenziven okus in je sladka. Toda kako natančno bo to prišlo? Vsaka gospodinja ima drugačen trik, zdaj smo zbrali najučinkovitejše.

Izberite najboljše!
Kuhanje popolne koruze se začne na trgu, ko izberete, kaj boste kuhali. Poiščite nežne cevi, katerih listi so še zeleni, mokri. Ko so listi suhi, rumenkasto rjavi, lahko koruzo nabirajo že več dni.

Klasična metoda: vstavite jo v ponev
Na dno ponve položite nekaj temeljito opranih listov, nato pa koruzo na vrhu in spet plast listja. Nalijte čim več vode in postavite na štedilnik. Vendar pa kuhajte od vira le 10 minut, dajte mu več časa, če so cevi nekoliko starejše. V vodo za kuhanje ne dodajte soli, lahko pa dodate malo mleka ali masla.

Trik s solno-sladkornim kisom
Obstajajo tisti, ki pravijo, da je okus solne sladkorja popoln okus oči. Po tej metodi je treba v veliko lonček vode dodati eno ali dve žlici soli in sladkorja in vse skupaj presladiti z še nekaj kapljicami kisa ali jabolčnega kisa. Koruznih listov pa po drugi strani ni treba dajati v vodo, ampak samo oprane cevi. Potem lahko pridete kuhati 10 minut od vira.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Jamie prisega na sladkor
Po receptu Jamieja Oliverja je treba v kuhinjski vodi zmešati dve žlici sladkorja in eno žlico limoninega soka, koruzo pa dodati šele, ko že vre. Nato kuhamo nekaj minut, nato pa pokrov pokrijemo, ugasnemo plamen in pustimo, da koruzna jedrca izparijo v pari.

Koruzo lahko kuhate tudi v mikrovalovni pečici!
Ni veliko hitreje kot na štedilniku, po potrebi pa lahko kuhano koruzo pripravimo tudi v mikrovalovni pečici. Napol zlomljene cevi preprosto postavite v mikrovalovno pečico in kuhajte največ 10-15 minut. Tako lahko koruzo celo hitro naredite v kuhinji na delovnem mestu.

Shranite na ta način, ko končate!
Če epruveta ne porabite takoj, vendar še vedno ta dan, jih pustite v vodi za kuhanje, da se ne izsušijo. Če nameravate preživeti naslednji dan, ga pustite, da se ohladi, zavite vanj in postavite v hladilnik. Pred porabo odstranite folijo z nje in za nekaj minut postavite v vročo vodo ali v mikrovalovno pečico, da se ogreje. Vendar ga ne hranite v hladilniku več kot dan ali dva!