Oldal kiválasztása

NOROST OB BALATONU: SLADOLED Z OKUSOM SIRA IN KREMNEGA OGNJA

Proizvajalci sladoleda ob jezeru so tekmovali med seboj.

Osemnajst posebnih rokodelskih izdelkov iz dvanajstih sladoledarn se je pomerilo na tekmovanju za balatonski sladoled, ki ga je že desetič organiziralo Balatonsko turistično združenje (BTSZ).

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Jubilejno tekmovanje je nenavadno potekalo na eni sami lokaciji, v sladoledarni Bringatanya v Gyenesdiásu, kjer mojstri sladoleda niso prišli s pripravljenimi izdelki, ampak so morali svoje kreacije pripravljati na kraju samem od zgodnjega jutra.

Sladoled je aktiven turistični proizvod, ki se dobro ujema z večsezonskimi programi Blatnega jezera.
– Tamás Fekete, podpredsednik BTSZ, je za likeBalaton poudaril, da je madžarsko morje nekakšna „sladoledna velesila”, saj je na majhnem območju okoli njega veliko odličnih sladoledarn.

Letošnji zmagovalec je bil mango sorbet z rakitovcem iz podjetja Amaretto Fagyizó iz Balatonalmada. Posebne nagrade pa so prejeli tudi trije zares posebni okusi: sladka vaba iz sladoledarne Bagaméri, skutni cmok iz rokodelske sladoledarne Sissi in sladoled iz sladoledarne Vailboat s sirom in smetano Flame Fantasy.

Zato se tudi takrat, ko ni posebej plažno, splača obiskati madžarsko morje in polizati eno, dve ali celo več sladolednih poslastic ter jih združiti na primer s programom Evropske prestolnice kulture Veszprém-Balaton 2023.