Oldal kiválasztása

Neverjetno, v Avstraliji je poginilo že več kot milijarda živali

Chris Dickman, raziskovalec Univerze v Sydneyju, je dejal, da število večjih živali – sesalcev, ptic, plazilcev – poginulih v gozdnih požarih, ki divjajo po večjem delu Avstralije, presega eno milijardo.

Po mnenju strokovnjaka naj bi v jugovzhodni zvezni državi Novi Južni Wales, kjer pustoši največ požarov, poginilo okoli 800 milijonov divjih živali.

Dickman je svojo oceno podal na podlagi poročila Svetovnega sklada za naravo (WWF) iz leta 2007, ki ne vključuje žab, žuželk in drugih nevretenčarjev.

Znanstveniki so mnenja, da sesalske živalske vrste najhitreje izumirajo v Avstraliji, saj je od časa prvih evropskih priseljencev v 230 letih izumrlo že 34 vrst ali podvrst sesalcev, trenutni gozdni požari pa ta proces še pospešujejo. Po trditvah strokovnjakov za zaščito divjih živali naj bi poginila vsaj polovica od 50 tisoč koal južnoavstralskega otoka Kenguru.

Fotó: pixabay.com

Po podatkih avstralskega ministrstva za kmetijstvo je za posledicami požarov poginilo 100 tisoč glav živine. Nekaj teh živali so morali zaradi opeklin in vročinskega stresa pobiti rejci sami.