Oldal kiválasztása

NEVERJETNO, KAJ SO NAŠLI ZNANSTVENIKI V VESOLJU: SNEMLJENE GROZNE KRIKE SMRTI

Znanstveniki so iz vesolja posneli strašne smrtne krike.

Nekateri planeti, ko uničujejo, oddajajo krike kot kričeče kozmične radijske valove. V intervjuju za portal Science News je Yong-Feng Huang, raziskovalec na univerzi Nanjing, dejal, da nekatere od tako imenovanih hitrih radijskih izbruhov (FRB) iz globin kozmosa oddajajo razpadajoči planeti. Njihova teorija je bila objavljena v astronomski reviji Astrophysics Journal.

 

Hitri radijski izbruhi so zelo močni udarci kozmičnih radijskih valov, ki trajajo le nekaj milisekund. Prvi FRB so bili odkriti leta 2007 in od takrat niso bili pojasnjeni.

Preveč se približajo zvezdi, ki prinaša smrt
Huang in sod.. Verjamejo, da so FRB rezultat interakcije izjemno gostih nevtronskih zvezd in planetov, ki krožijo okoli njih. Po teoriji se planeti, ko se premikajo po svojih eliptičnih orbitah, preveč približajo svojim zelo nestanovitnim, kolapsiranim zvezdam, zaradi česar se raztrgajo, raztegnejo, popačijo in tako postanejo celi kosi.

Po razdrobljenosti planetarnih drobcev ostanki medsebojno delujejo z zvezdnim vetrom nabitih delcev in sevanjem, ta pojav pa spremlja oddajanje zelo močnih radijskih valov.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Univerzitetni astronomi so svoj zaključek primerjali z dvema predhodno odkritima “ponavljajočima se” FRB – eden je bil opažen leta 2016 in se ponavlja vsakih 160 dni, drugi pa se ponavlja vsakih 16. Na podlagi rezultatov teorija planetarne smrti dobro razlaga oba FRB.

(via)