Oldal kiválasztása

Koronavirus: Ko dežuje, se nekaj močno spremeni

Prihajajo jesenski deževi - in raziskovalci so prišli do zaključka, da vreme lahko močno vpliva na učinkovitost mask. Ampak kako?

Le redki vedo, da če se maska zmoči, jo je vredno hitro zamenjati. To je zato, ker je mokra maska manj učinkovita od suhe. Britanski zdravniki pravijo, da bi bilo dobro, če bi se tega vsi zavedali, kajti če veliko ljudi nosi mokro masko, lahko to vpliva tudi na učinkovitost epidemije.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Kirurške maske za enkratno uporabo, ki jih nosi veliko ljudi, so še posebej občutljive na vreme, saj so večinoma narejene iz papirja. Čeprav je notranjost maske narejena iz materiala, ki virusom ne dopušča prehajanja, se maska, če se namoči, v bistvu neuporabi. Tekstilne maske in maske N95 se lahko tudi namakajo. Lahko se zmočijo od našega diha in strokovnjaki ne naključno priporočajo, da jih zamenjamo vsake tri ure, tudi v suhem vremenu. In če se temeljito namočijo v dežju ali v mokrih, vlažnih dneh, se nam zdi, da sedijo mokri na obrazih, takoj.

Ne glede na to, ali uporabljate kirurško masko za enkratno uporabo ali ste glasovali za pralno, razkužljivo tekstilno masko, je vsekakor vredno imeti pri sebi enega ali dva rezervna, če vas namočijo ali padejo, tako da umažete prvi kos. Če morate masko nositi dlje časa, na primer v službi, ena sama maska ni dovolj za cel dan. Vsakih nekaj ur spremenite tisto, kar je na vas, zato osemurna izmena zahteva vsaj tri maske v suhem prostoru, na primer v trgovini. Zvečer, ko pridete domov, takoj namočite tekstilno masko v razkužilo in jo operite vsaj 60 stopinj v pralnem stroju ali pa jo dlje časa temeljito drgnite z rokom. Za še bolj temeljito razkuževanje lahko likate tudi z vročim likalnikom. Po drugi strani pa masko za enkratno uporabo res uporabite le enkrat, ko se vam čas izteče, jo vrzite v smeti, z njo ne onesnažujte ulice.