Oldal kiválasztása

KATERA JE MOČNEJŠA KAVA: ESPRESSO, FILTER KAVA?

Vsak zahteva edinstveno opremo, čas priprave, temperaturo, pritisk, kavno usedlino in vodo na svoj način. Toda kateri ima več kofeina?

Kako močna je kava, je odvisno od marsičesa. Na primer kakovost in vrsta kave, čas priprave in okusni receptorji degustatorja.

Če gledate samo vsebnost kofeina, je to zmagovalec
Če za osnovo vzamemo samo koncentracijo kofeina, je espresso najbolj koncentriran na miligram/mililiter, saj ga vsebuje 4,2 mg/ml, poroča Phys.org. To je približno trikrat več kot vsebnost kofeina v, na primer, kotyogós (aparat za kavo mocha), ki v povprečju znaša 1,25 mg/ml. Ni naključje, da je espresso tisti, ki lahko iz kave izvleče največ kofeina. Zahteva najbolj fino mletje, pa tudi visok pritisk, ki iz kave v vodo iztisne še več sestavin.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Rezultat se spremeni, če se upoštevajo drugi vidiki
Espresso vsebuje najbolj koncentrirano količino kofeina, vendar ga naenkrat spijemo le malo (18-30 ml), v primerjavi z večjimi drugače pripravljenimi kavnimi različicami, ki jih popijemo do 120 ml. Če upoštevamo še to, potem Cold brew kava vsebuje največ kofeina, ena porcija (120 ml) vsebuje 150 mg. Z drugimi besedami, to je najmočnejša vrsta kave. Vsebnost kofeina je veliko višja od 42-122 mg espressa, ki ga najdemo v eni porciji, to je 18-30 ml.

Katera oblika kave je bolj zdrava?
Tudi strokovnjaki si niso enotni, ali je uživanje kave sploh zdravo. Vendar pa obstajajo študije, ki kažejo, da so učinki kave na zdravje odvisni od načina priprave. Po eni od teh študij je na primer lahko filter kava bolj zdrava od drugih vrst, saj v kavni usedlini in filtru ostane več dipertena, kar pomeni, da ga manj pride v končno pijačo. Mimogrede, dipteren je kemična snov v kavi, ki je odgovorna za zvišanje ravni slabega holesterola.