Oldal kiválasztása

In potem, ali bo gej zdaj res novi predsednik ZDA?

Ameriški demokrati so le nekaj dni po volitvah v Iowi lahko razkrili izid. S popolnim neuspehom vsi govorijo o napredovanju 38-letnega Peta Buttigiega. Toda kdo je Buttigieg in kako si sploh rečete njegovo ime?

Butidžedž!

Tako zveni ime enega od demokratskih predsedniških kandidatov v ZDA. Pred tednom dni te informacije skoraj nihče ne bi zanimali, a od zmage proti demokratskemu kandidatu v Iowi so vsi ugibali, kdo je Pete Buttigieg. Večina ameriških politikov doslej ve le, da je bil osem let župan ameriškega mesta s sto tisoč prebivalci. Toda Buttigiegova biografija je veliko bolj zanimiva. Politik je služil v ameriški mornarici in bil na sedemmesečni misiji v Afganistanu. Toda Buttigiegre ni samo veteran preteklosti, marsikdo se tudi zaradi študija ozre nanj. Obiskoval je elitne univerze, kot sta Harvard ali Oxford.

Pri 38 letih je napisal uspešno knjigo, igra odlično kitaro in klavir, poleg angleščine pa govori še sedem jezikov, vključno z italijanščino, francoščino, arabščino in španščino.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ameriški predsedniški vernik se imenuje kristjan, a odkrito sprejema svojo drugačnost. Po mnenju strokovnjakov bo prav to pridobilo večino vaših simpatizerjev, saj jih gejevske skupnosti soglasno podpirajo. Buttigieg se je leta 2018 poročila s svojim možem, slovesnost pa je bila v živo predvajana po internetu. Več kot milijon sledilcev Instagrama že spremlja.

Bistvo pa je, da demokratični politik ne bi bil le najmlajši v ameriški zgodovini, ampak tudi prvi odkrito izvoljeni gejevski predsednik, če bi bil izvoljen novembra.