Oldal kiválasztása

Džungla v stanovanju: teh sobnih rastlin ni mogoče premagati

Ste že kdaj lahko obdržali svoj fikus pri življenju? Ni problema, obstajajo sobne rastline, ki preživijo tudi v najtežjih razmerah. Ne čakajte na zimo v neplodnem stanovanju, raje dobite nekaj teh preživelih prvakov! Kažemo najboljše!

Taščin jezik (Sansevieria)
Ta tropska rastlina je dobila ime po podolgovatih, koničastih listih. Prenese najhujšo sušo, zaradi česar je odličen sostanovalec za vse, ki imajo kakršne koli zmogljivosti. Niti jezen ni, če včasih pozabite na potresemo, vodo itak potrebuje le vsake tri do štiri tedne. Zlasti zanj je dobro, da se njegova zemlja med dvema zalivanjem izsuši. Če se vam listi začnejo malo gubiti, je čas za še zalivanje. Kar zadeva svetlobo, ima rad posredno svetlobo, najbolje, če jo ima srednje veliko ali pa le veliko – lahko pa prenese tudi območja s šibko svetlobo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Sobni tekač
Znana je kot prava rastlina na delovnem mestu, ker je odlična tudi v ne tako idealnih notranjih razmerah. Poleg tega hitro začne rasti in spektakularno je, kako lahko naleti na kar koli. Obožuje srednje svetlobo, vendar preživi v skoraj vseh svetlobnih pogojih, razen močne neposredne sončne svetlobe. Dovolj je zalivanje vsakih en ali dva tedna, ko so tla popolnoma suha.

Samostojna dlan
Če delate v temni kleti, bo dlan še vedno ostala vaša zvesta spremljevalka – seveda upamo, da bodo pogoji za vas boljši. Rastlina pa prenaša slabe svetlobne razmere in sušo in običajno zahteva malo nege. Velik, krompirju podoben gomolj rastline dolgo časa shranjuje vlago, zato tudi v naravnem okolju dolgo prenaša sušo. Lahko preživi v vseh svetlobnih pogojih, razen neposredne močne sončne svetlobe.

Filodendron
Ena najbolj priljubljenih sobnih rastlin, saj je spektakularna, a izjemno nezahtevna. Še posebej dobro izgleda na visokih policah in v viseči cvetlični posodi. Raje ima srednje količine posredne svetlobe, a tudi malo svetlobe dobro prenaša. Zvijanje listov in izsuševanje tal v lončkih kažeta, da je rastlina žejna.