Oldal kiválasztása

ALI SE KDAJ ZNOJITE V SPANJU? VAŠE TELO VAS LAHKO OPOZARJA NA SMRTONOSNO BOLEZEN

Če se zjutraj zbudite prepoteni, je to lahko znak izčrpanosti ali stresa, lahko pa kaže tudi na resno bolezen. Zato tega ne jemljite zlahka in se čim prej posvetujte s svojim zdravnikom!

Nočno potenje je zelo neprijetno in ga lahko povzroči več stvari, na primer prevroča soba, predebela odeja ali če ste pod velikim stresom. Lahko je tudi znak resne bolezni, ki jo je treba čim prej zdraviti.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Skoraj polovica bolnikov prepozno obišče zdravnika
Po podatkih nedavne raziskave 48% ljudi obišče zdravnika šele čez nekaj tednov, če se pri njih pojavi resen simptom, ki bi lahko bil znak raka. Glede na raziskavo Cancer Research UK ljudje še vedno odlašajo s pregledom pri zdravniku tudi v primeru zastrašujočih simptomov, kot sta bulica ali krvav pljučnik. Ena od teh težav je nočno potenje, ki je lahko simptom levkemije ali limfoma, zato je treba zdravljenje začeti čim prej.

To je lahko opozorilni znak več bolezni
Nočno potenje se lahko pojavi tudi med okužbami ali kot stranski učinek zdravil, lahko pa je tudi znak refluksa, spalne apneje ali celo hipertiroze. Zelo močno znojenje, ko so pižama in lasje mokri, pa je lahko tudi znak levkemije in limfoma – pri katerih je zelo pomembno zgodnje zdravljenje.

Če imate nenavadne simptome, obiščite zdravnika!
Dr. Julie Sharp, strokovnjakinja Cancel Research UK, pravi, da če imate kakršne koli spremembe, ki so nenavadne in se še nikoli prej niso pojavile, čim prej obiščite zdravnika. Mednje spadajo nepojasnjena utrujenost, nepojasnjena bolečina ali že omenjeno nočno potenje.