Oldal kiválasztása

Vsi se smejijo protirasistični kampanji španske pošte, verjetno je propadla

Po mnenju večine Špancev se je celotna pobuda rodila mrtva.

Državna španska poštna služba (Correos) je uvedla serijo štirih znamk v odtenkih človeške kože, da bi ozavestila pomen „raznolikosti, vključenosti in enakih pravic” – piše španski novičarski portal Público.

Protirasistična pobuda se je začela z namenom, da jo izboljša, le da je bela postala najdražja, črna pa najcenejša, kar je najmanj zanimivo, lahko pa ji rečemo kontraproduktivno.

Španska pošta je v torek, na enoletnico smrti Georgea Floyda, Američana, ki je umrl zaradi policijskega presežka, predstavila serijo “Stamps of Equality”. Barve znamk se gibljejo od barve kože kavkaškega moškega do ebenovine, blago pa se razlikuje glede na odtenke: črno znamko lahko kupite za 70 centov, najbelejšo pa za 1,6 evra.

„Namen znamk je ozaveščanje o rasni neenakosti in zaščita raznolikosti, vključenosti in enakih pravic. Odražajo nepošteno in bolečo resničnost, ki ne bi smela obstajati.”
-Correos je na svoji uradni strani v Twitterju povedal o pobudi, ki pa milo rečeno ni bila neločljiv uspeh.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Po mnenju večine Špancev se je celotna pobuda rodila mrtva, saj cene, določene na podlagi barve, nehote nosijo rasistično sporočilo.

„S tem mislite, da so trije črnci vredni skoraj toliko kot en bel?” – uporabnik Twitterja je postavil poetično vprašanje.

„Največje sranje, kar sem jih kdaj videl”- je dejal drugi.

Mimogrede, serija usnjenih znamk ni prva pobuda, s katero se Correos zavzema za družbeno vprašanje, ki se mu zdi pomembno. Lani je na primer državno podjetje lansiralo poseben „žig LGBTQ” in nabiralnike in dostavnike pobarvalo v mavrične barve za Teden ponosa gejev.