Oldal kiválasztása

VELIKA DILEMA: ALI OLUPITI MARELICE ZA MARMELADO?

Sezona konzerviranja je v polnem teku, letos pa je letos na srečo obilna letina tega okusnega sadeža. Kolikor hiš, toliko običajev in okusov, a kaj narediti z lupino marelice?

Je božanskega okusa, sadno drevo je manj občutljivo kot breskev, zato jo je lažje negovati, običajno pa jo dobite po prijazni ceni – ni čudno, da je marelica eden najbolj priljubljenih madžarskih sadežev. Zadnja leta zaradi spomladanske pozebe letina ni bila dobra, letos pa so breskve podivjane: konzerv in marmelad je na pretek. Na tržnicah ga je mogoče kupiti po relativno ugodni ceni, splača pa se ozreti tudi po domačih manjših pridelovalcih. Marelice se splača uživati tudi surove, saj so bogate z vlakninami, polne kalcija, magnezija, fosforja in žvepla, poleg tega pa imajo visoko vsebnost vitaminov. Kot marmelada izgubi blagodejne lastnosti vitaminov, a če želite za zimo res posebno poslastico, bogato z vlakninami, se jo splača konzervirati. Vsi se strinjajo, da je toliko hiš, kolikor običajev; gospodinje pa se nikakor ne morejo zediniti pri vprašanju, ali naj marelice olupimo za marmelado.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Brez njega bo okus boljši
Priznajmo si, da je z več kilogramov breskev eno za drugo dolgočasno lupiti lupino, a tisti, ki jih kuhajo na ta način, pravijo, da se splača, saj marmelada tako ohrani svežo barvo breskev, marmelada pa bo tudi veliko bolj okusna, saj bo lupina nekoliko grenka.njegov okus. Breskova jedrca morate za dve do tri minute potopiti v vrelo vodo, nato za prav toliko časa v mrzlo vodo – takrat lahko plod s potegom osvobodite lupine.

Lupina zgosti
Tisti, ki breskve kuhajo v koži za marmelado, pravijo, da se jih splača pustiti, ne le zato, ker je manj dela, ampak tudi zato, ker je v lupini več pektina in se zaradi tega marmelada hitreje zgosti kot brez lupine. . Nekateri imajo radi, da je marmelada krhka, zato lupino preprosto skuhajo, drugi pa sadje v lupini zmeljejo s paličnim mešalnikom ali mlinčkom za meso, da bo tako enotna, kot da bi bila narejena iz neolupljenih breskev. Vsi pa se strinjajo, da je treba sadje izbirati veliko bolj skrbno kot breskve, kuhane v koži, saj v marmelado ne more biti noben košček, ki bi imel vsaj madež.