Oldal kiválasztása

VAŠ BOLI V ŽELODCU? POSADITE TA ZELIŠČA NA VRT

Izkoristite moč zelišč, pomagajo absorbirati hranila, zmanjšujejo vnetja. Nekaj jih lahko gojite celo na svojem vrtu.

Ne glede na to, ali stres povzroča bolečine v želodcu ali mastno hrano, se lahko krčev hitro znebite, če skuhate čaj iz teh zelišč. Najbolje je, da rastline gojite na svojem vrtu, lahko pa jih najdete tudi na polju. Predstavljamo vam najučinkovitejša zelišča, ki pomagajo odpraviti in preprečiti želodčne težave.

 

Cvetovi kamilice
To zelišče je ljudem najbolj poznano po gastritisu, proti vnetju. Pomirja vaš prebavila, uporablja pa se tudi pri driski in črevesnih boleznih. Njegov blagodejni izvleček deluje antispazmodično, pomirja tudi živce in uravnava nastajanje želodčne kisline. Je rastlina, ki se s setvijo zelo enostavno razmnožuje, svoje ljubke rumene cvetove prinaša od konca pomladi.

 

Angelska korenina
Če vas muči napihnjenost, bo ta rastlina pomirila vaš želodec. Njena eterična olja in grenke sestavine raztopijo črevesne in želodčne krče ter tako lajšajo napenjanje. Čaj v obliki protivnetnega. Služi tudi kot spodbujevalec apetita. Je tudi osnovna sestavina želodčne grenčice. Korenina zdravilne angelike res lepo uspeva na sončnem mestu v vlažni zemlji. Če jo želite gojiti na vrtu, jo v sušnem obdobju obvezno obilno zalivajte. Lahko se razmnožuje tudi iz semena.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Meta
Meta se na vrtu zelo hitro razmnožuje, ni zelo zahtevna rastlina. Po drugi strani pa je osvežilnega okusa, prava panacea za slabost in krče. Ne samo v obliki čaja, ampak tudi kot aroma limonade. Pijete lahko tudi za preprečevanje razjede na želodcu. Samo v primeru gastritisa je priporočljivo, da ga ne uživate v zmanjšanih količinah ali sploh. Visoke ravni mentola lahko dražijo želodec. Gojenje je skoraj otroška igra. Razmnožujete lahko iz ukoreninjenih potaknjencev ali semen, ločenih od matične rastline.

Limonska trava
Pomirjevalo za želodec. Njegove sestavine imajo sproščujoč in analgetični učinek. S pripravo in pitjem svežega čaja iz njenih listov spodbuja nastajanje žolčne tekočine. Pomaga pri peristaltiki želodca in mobilizira počasno prebavo. Če želite limonsko travo razmnoževati na vrtu, lahko to storite s setvijo ali delitvijo stebel.

Sladki koren
Njegovi zdravilni izvlečki raztapljajo želodčne krče in uravnavajo nastajanje želodčne kisline. Njen odvar je diuretik, zato je koristen tudi pri težavah z ledvicami. Sladki koren je trajnica, ki jo lahko razmnožujemo iz semena (marec-april) ali s sveže nabranimi koreninami.