Oldal kiválasztása

UKREPAJTE ZDAJ, ČE NE ŽELITE NASLEDNJE LETO KUPOVATI DRAGIH SEMEN!

Še pred nekaj leti so bila semena skorajda za drobiž, letos pa so postala grozljivo draga. Vendar lahko naredite svoja in vas to ne bo nič stalo! Pokazali vam bomo, kako!

Nakup semen z lastnega vrta se ne izplača le zaradi cene, čeprav je tudi to pomemben dejavnik. Semena lahko vzamete tudi, če vam je pridelek zelo všeč ali če vam je uspelo dobiti posebne primerke, na primer paprike ali paradižnika. Večina vrtnin zdaj dozoreva, zato morate za semena za naslednje leto poskrbeti že zdaj, če jih želite pridelati na svojem vrtu. Čeprav ujeti semena ni pretežko, morate biti na nekaj stvari še posebej pozorni, da bodo naslednje leto vsa vzklila in uspela.

 

Z nekaterimi stvarmi ni vredno eksperimentirati
Semena pridelka lahko shranite in jih uporabite naslednje leto, vendar iz njih morda ne bo zraslo tisto, kar ste pričakovali. Če ste na primer letos vzgojili lepe, sijoče in okusne bučke, v bližini pa ste imeli na vrtu buče ali druge bučke, nikakor ni gotovo, da bo naslednje leto iz semena zrasla vaša najljubša bučka; bolj verjetno je, da bodo iz skrbno vzgojene rastline zrasle degenerirane buče, ki jih sploh ne boste mogli jesti. Tega ni mogoče preprečiti, saj ni dovolj, da se izognemo sajenju rastlin, ki se lahko medsebojno oprašujejo: čebele bodo cvetni prah odnesle več sto metrov daleč in tudi buča, ki raste v sosedstvu, lahko oprašuje vaše bučke. Zato pri sajenju semen ne izbirajte rastlin, ki bi jih lahko oprašila druga rastlina. Z drugimi besedami, izogibajte se bučam, zelju in sladki koruzi!

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Uporabljajte samo zrele pridelke!
Če veste, da želite shraniti seme ene od svojih rastlin, pustite, da pridelek ali dva popolnoma dozorita. Paprike, na primer, običajno ne obirate, ko je popolnoma zrela, zato semena ne bodo vzklila, če jo obirate, ko menite, da je primerna za uživanje. Počakajte, da plodovi spremenijo barvo, da se kožica začne sušiti, pri solati ali sončnicah pa na primer počakajte, da se posuši pecelj in semena vzklijejo.

Očistite semena
Če razmnožujete paradižnik, sluz, ki obdaja seme, zavira kalitev, zato jo morate sprati, saj če se prilepi na seme, seme ne bo vzklilo. Če so se semena po umivanju posušila, jih shranite na suhem mestu, ki je odmaknjeno od svetlobe, na primer v shrambi. Najbolje je, da jih položite v papirnato vrečko. Na vrečko napišite, v katero leto in katero rastlino ste dali semena; spomladi na to zlahka pozabite.

Pri hibridih vam ne bo uspelo
Z nekaterimi rastlinami se je škoda ukvarjati, saj njihova semena niso plodna; te hibride pridelujejo vrtnarji in običajno njihova semena niso plodna ali pa, če so, zrastejo v popolnoma drugačno rastlino od tiste, iz katere ste vzeli seme. Semena teh rastlin se prodajajo z oznako F1; če ste na primer paradižnik vzgojili iz takih semen, nima smisla jemati semen tega pridelka.