Oldal kiválasztása

TRANSSPOLNI BIOLOŠKI MOŠKI ZMAGA NA LEPOTNEM TEKMOVANJU MISS HOLANDIJA

Na Nizozemskem, ki ima skoraj 20 milijonov prebivalcev, se nobena ženska ni izkazala za lepšo...

Rikkie Valerie Kollé, transspolni biološki moški, je zmagala v nizozemskem nacionalnem finalu lepotnega tekmovanja Miss Universe in bo državo zastopala na svetovnem finalu v Salvadorju. Dvaindvajsetletna manekenka in igralka je prva nizozemska transspolna zmagovalka in druga transspolna tekmovalka s krono, potem ko se je Španka Angela Ponce na finale Miss Universe 2018 uvrstila kot transspolna ženska. Od leta 2012 lahko na tekmovanjih Miss Universe sodelujejo tudi transspolne ženske – poroča lokalni tisk.

Transspolna lepotna kraljica se je rodila leta 2001 indonezijskemu priseljencu in nizozemski materi. Pri osmih letih je spoznala, da je transseksualka, pri enajstih je prevzela žensko ime Rikkie, od 16. leta jemlje ženske spolne hormone, januarja letos pa je prestala operacijo za spremembo spola.

Po mnenju sodnikov Miss Universe Nizozemska je sporočilo Rikkiejinega kronanja jasno: vsakdo mora biti to, kar je. “Kollé ni le lepotna kraljica, ampak tudi glas skupnosti LGBTQ+. Zaradi svojih življenjskih izkušenj je predana zagovornica mladih žensk in skupnosti LGBTQ. Še posebej se zavzema za tiste, ki se med procesom spremembe spola soočajo z zavračanjem s strani svojih družin. Z deljenjem svoje zgodbe želi okrepiti samopodobo in sprejemanje med mladimi transspolnimi osebami ter jim dati moč, da bodo samozavestne” – so v obrazložitvi svoje odločitve zapisali sodniki.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Rikkiejeva zmaga je pričakovano sprožila mešane odzive javnosti. Eva Vlaardingerbroek, vplivna nizozemska novinarka in desničarska mnenjska voditeljica, je na svoji strani na družbenem omrežju zapisala, da je zmaga moškega na izboru za miss Nizozemske 2023 pravzaprav predvidljiva, saj je njihov groteskni svet zdaj popolnoma predvidljiv.