Oldal kiválasztása

To lahko zdravilo vam bo pomagalo, če ste zgoreli na soncu!

Ste goreli na soncu? Zdravilo je tam v vašem gospodinjstvu: s temi lahkim podobnimi zdravili lahko hitro odženete bolečino in pordelost pred sončnimi opeklinami.

Najboljša obramba je preventiva: sončnim opeklinam se je najbolje izogniti: uporabite zaščitno kremo z visokim faktorjem in še posebej popoldan, da pridete v senco. A na žalost se včasih zgodijo težave, ne glede na to, koliko ukrepate. Na srečo lahko sončne opekline hitro pozdravimo tudi z najpreprostejšimi domačimi zdravili. Če se vam zdi, da se vam je sonce nekoliko umaknilo, vzemite eno ali celo več. Pokažemo seznam.

Pijte veliko!
Preden kožo negujete od zunaj, popijte velik kozarec vode in kasneje ne zanemarite pravilnega vnosa tekočine. Navlažena koža od znotraj se tudi izsuši in se zunaj manj lušči.

Dobro sredstvo za sončne opekline je hladen obkladek
Potopite dvoriščno brisačo v ledeno mrzlo vodo, jo odvijte in z njo zavijte prizadeto območje. Ko se obkladek segreje, ga nadomestite s svežim, hladnim.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Naredite mlačno kopel!
Kopajte se v mlačni vodi z nekaj kapljicami eteričnega olja kamilice. Eterično olje zmešajte v žlički medu in ga raztopite v vodi, da se ne ustavi v kapljicah na vrhu vode. Dajte malo ovsene kaše v tilno vrečko ali gazo in jo namočite v vodo, kar odlično pomirja kožo!

Sončne opekline proti aloji in ledenim kockam
Stisnite gel aloe vere v držalo za ledene kocke in ga za nekaj ur postavite v zamrzovalnik. V primeru sončnih opeklin hitro lajša bolečine in vlaži kožo, če jo namažete s kockami aloje in ledu.

Učinkovite so tudi kumare
Če doma nimate gela aloe vere, lahko kumare uporabite tudi proti sončnim opeklinam. Zmešajte večji kos in položite kot zavitek na opečeno površino. Z nje lahko zamrznete tudi kocke ledu, tako kot bi žele iz aloe vere. Kožo hkrati hladi, pomirja in hidrira.

Vanj dajte jogurt ali mleko
Mastna kisla smetana ni najboljše sredstvo za sončne opekline, saj vsebnost maščobe ne omogoča koži prezračevanja. Po drugi strani pa lahko pomaga jogurt z veliko manjšo vsebnostjo maščob kot kisla smetana in mleko. Hranila, ki jih vsebuje, kot so beljakovine, aminokisline ter vitamina A in D, pomagajo pomiriti razdraženo kožo, mlečna kislina pa deluje protivnetno. Prizadeto na tanko nanesite mleko ali jogurt

Čaj pomaga
Bioaktivne snovi v čaju blagodejno vplivajo tudi na kožo. Na mesto sončnih opeklin kot oblogo položite mlačen ali hladen, namočen čajni filter. Opečeno kožo lahko prekrijete tudi z mehko brisačo, namočeno v mlačen ali hladen čaj.

Vzemite vitamine proti sončnim opeklinam!
Nekaj dni jemljite dodatek vitamina E. Kožo ščiti s svojim antioksidativnim učinkom in zmanjšuje vnetja, ki jih povzročajo opekline.

In seveda ne pozabite na losjon za telo!
Redno nanašajte suho kožo z rahlim, nemastnim losjonom za telo. Vendar se nekaj časa izogibajte dnevu, pustite, da se opekline popolnoma pozdravijo, preden se spet odpravite na plažo. Zaščitite kožo z lahkimi oblačili na mehak dotik.