Oldal kiválasztása

TERORIST SALAH ABDESLAM JE REKEL NEVERJETNE STVARI

Odločil se je v zadnjem trenutku.

Salah Abdeslam, edini preživeli član terorističnega poveljstva serije islamističnih atentatov v Parizu 13. novembra 2015, ki je zahteval 131 življenj, je pričal pred posebno poroto v Parizu v XVII. okrožju na severu Pariza. moral bi se razstreliti v kavarni v okrožju, a si je v zadnjem trenutku premislil.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Šla sem v kavarno, naročila pijačo, videla ljudi okoli sebe in rekel ne, ne bom to naredil
– je dejal obtoženi sojenja, ki se je začelo pred sedmimi meseci. 32 letnega francoskega obtoženega je porota že dvakrat zaslišala o pripravah na atentate in nato 30. marca na dan napada. Tistega dne je Abdeslam pred posebno poroto v Parizu potrdil, da si je v zadnjem trenutku med napadom premislil in se odločil, da se ne bo razstrelil z eksplozivnim pasom, pripetim na telo, vendar ni želel odgovoriti na nobeno druga vprašanja, ker je rekel, da “nima smisla”.

 

Premislil sem si. Danes želim razložiti, ker mi je to zadnjič uspelo
-je rekel Abdeslam. V sodni dvorani so preživeli napad sprejeli obvestilo z olajšanjem. “Ljudje tukaj potrebujejo moje odgovore. Ničesar ne obljubljam, dal pa bom vse od sebe” – je dejal obtoženi.

 

Povedal je, da je bil Abdelhamid dva dni pred atentati, 11. novembra 2015, obveščen o Abaaoudu, vodji terorističnega komandosa, ki je bil prijatelj iz otroštva, o načrtu napada.

“Rekel je, da ima načrt, ni govoril o tarčah, je pa rekel, da moram nositi eksplozivni jopič in se razstreliti” – je poudaril. “Hotel sem oditi v Sirijo. Ko je rekel, da se moraš razstreliti, je bil zame šok. Toda na koncu sem se strinjal” – je dodal.

Med terorističnim napadom 13. novembra 2015 se je obtoženi po njegovih besedah odpravil “v smeri določene tarče”, Pariz XVIII. okrožje, bar. Potem ko se ni razstrelil, je sedel nazaj v avto, ki je pred tem prepeljal tri samomorilske napadalce na nacionalni stadion Stade de France, a se je “avto pokvaril”. Nato je trdil, da se je s taksijem odpeljal do enega od južnih predmestjev Chatillon in tam prenočil. Njegov eksplozivni pas so deset dni pozneje našli v smetnjaku v tem predmestju.
Strokovno mnenje je ugotovilo, da eksplozivni pas ne deluje, ni pa bilo mogoče ugotoviti, ali ga je džihadist skušal aktivirati ali ne.
Abdeslam je v pismu, ki ga je pozneje našel Islamski državi, zapisal, da je poskušal aktivirati eksplozivni pas, a mu ni uspelo. Zaslišanje glavne obtožene se bo nadaljevalo v četrtek piše MTI.