Oldal kiválasztása

TAKOJ IZBRIŠITE TE APLIKACIJE IZ TELEFONA, KER VAS LAHKO VOHUNIJO.

Dandanes morate biti zelo previdni, da v svoje mobilne naprave po naključju ne namestite nevarnih aplikacij.

Kibernetski strokovnjaki so razkrili, da se zlonamerna programska oprema, ki vohuni za nami, poskuša ukrasti naš denar ali škoduje našim pametnim telefonom, pogosto prikrije kot legitimna aplikacija, tako da je skoraj nemogoče razlikovati med njo in pravo.

Žal lahko nevarne aplikacije prenesemo iz uradnih trgovin z aplikacijami ali spletnih mest in so lahko v različnih oblikah, ne da bi sploh posumili na težave. Kibernetski kriminalci svojo zlonamerno programsko opremo pogosto skrijejo v podobne vrste aplikacij, kot so protivirusne ali varnostne aplikacije.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Javvad Malikkal, višji vodja varnostnega ozaveščanja pri podjetju KnowBe4, je za časnik The Sun povedal, da se lahko skoraj vsaka aplikacija uporabi za prikrivanje zlonamerne/kibernetske programske opreme.

Včasih so to lažne protivirusne ali varnostne aplikacije. Spet drugič je to lahko nekaj tako nedolžnega, kot je aplikacija s svetilko.
– je dejal Javvad.

Zlonamerne aplikacije za igre, pretakanje videoposnetkov ali vse, kar obljublja odklepanje funkcij ali vsebine, predstavljajo veliko tveganje, da so zlonamerne.
– je našteval strokovnjak.

Nekatere aplikacije trdijo, da ponujajo funkcije, kot je starševski nadzor, vendar gre za vohunsko programsko opremo, ki lahko brez vednosti ali privolitve uporabnika sledi in beleži njegove dejavnosti, vključno s klici, sporočili, zgodovino brskanja ali celo lokacijo.