Oldal kiválasztása

TAKO ZAŠČITITE OČI PRI VISOKI VROČINI

Poletje je tu, vročina je tu. V tej hudi vročini vsi radi preživijo dopust ali le vikend na prostem, najraje na obali. Večji poudarek namenjamo zaščiti kože, ampak ali posvečamo dovolj pozornosti tudi zdravju oči?

UV sevanje
Poleti je UV-sevanje, ki ga oddajajo sončni žarki, večje in nevarnejše. Kožo zaščitimo s kremo z visokim faktorjem, zato bodimo pozorni tudi na zaščito oči. Konjunktivitis se lahko razvije kot posledica močnega UV sevanja. Njeni značilni simptomi so rdeče, srbeče in izcedek iz oči. Tegobe lajšamo s pomočjo kapljic za oko, za preprečevanje pa nosimo sončna očala, ki absorbirajo škodljive žarke. Očala se splača kupiti na zanesljivem mestu, saj lahko temna stekla brez ustreznega filtra zelo poškodujejo vaše oči.

Ob vodi
Uporabniki kontaktnih leč potrebujejo dodatno previdnost. Voda zlahka spere kontaktno lečo iz naših oči ali pa pod njo zaide malo umazanije, ki draži oči. Higiena ni povsod tako popolna, da bi lahko leče ustrezno razkužili. Na plaži uporabljajte dnevne kontaktne leče, ki jih ob koncu dneva enostavno zavržete. Če se ne želite znebiti kontaktnih leč, obvezno nosite plavalna očala, ko ste v vodi. Sončna očala so nepogrešljiv pripomoček ob vodi.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Alergija
Srbeče oči so lahko tudi posledica alergij, ki jih pogosto spremlja kihanje. Ko načrtujete počitnice, se je vredno pozanimati, katere trave in alergene rastline najdemo v okolici, kamor se odpravljate. Možno je tudi, da se med dopustom v našem telesu razvije kakšna alergijska reakcija. V začetni fazi so nam lahko v dobro pomoč umetne solze, poleg tega pa uporaba ustreznega farmacevtskega izdelka učinkovito omili ali celo odpravi simptome.

Klima
Če sedimo v pisarni in sanjamo o druženju na plaži, naj nas tolaži spoznanje, da naše oči niso izpostavljene nevarnostim škodljivih UV žarkov. Klimatizirane pisarne pa lahko povzročijo tudi draženje oči, saj pretirano sušijo zrak. Suh zrak draži naše oči in izsušuje sluznico. Simptomi so podobni vnetju, ki se pogosto zdravi z antibiotičnimi kapljicami za oči. Pri suhih očeh pa ta pripravek stanje še poslabša, saj sluznico še bolj izsuši. Negujmo oči z umetnimi solzami.

 

OKVIRJENO
Dober nasvet za dame
Maskaro hranimo na hladnem, saj je poletna vročina odlično gojišče za patogene. Po odprtju naša spirala izgubi svojo sterilnost in ko jo približamo očem, se nanjo zalijejo mikrobi. Patogeni, ki se v vročini hitro razmnožujejo, lahko povzročijo vnetje oči ali vnetje roženice.