Oldal kiválasztása

TAKO VARČUJEMO ZA POLETJE Z AVTOM

Številni malčki gredo daleč: namesto ene same odrešilne skrivnosti je dovolj že nekaj zdrave pameti in med počitnicami lahko prihranite tisočkrat.

Pod pritiskom
Neoptimalno tehnično stanje avtomobila, napačno nastavljeni in vzdrževani deli so dodatno delo za motor. Najbolj očitna in najpreprostejša od teh je nastavitev pravilnega tlaka v pnevmatikah. Če je tlak nižji od idealnega, se površina oprijema poveča, prav tako torni upor, vendar pa tudi nenehna deformacija bočnice pnevmatike porablja dodatno energijo. Ni dobra rešitev, če jo temeljito napihnemo in bo zagotovo zdržalo do konca dopusta, saj prenapihnjena pnevmatika na manjši površini pride v stik z asfaltom, se poslabša varnost vožnje. Neustrezen tlak lahko tudi pospeši obrabo pnevmatik, kar lahko povzroči tudi dodatno sprostitev.

Iz varnostnih razlogov je pred zagonom potreben tehnični pregled. Izkoristite priložnost: preverite in po potrebi zamenjajte zračni filter in filter za cvetni prah. Prvi, če je zamašen, neposredno pomeni dodatno delo za motor, drugi poslabša učinkovitost prezračevanja, in če se okno začne megliti prej, prej vklopite klimatsko napravo (varnost je vedno pomembnejša od varčevanja!). Ko smo že pri tem: čiščenje in razkuževanje klimatske naprave ni le stvar higiene; klimatske naprave, ki delujejo z nezadostnim izkoristkom, se morajo za vzdrževanje enake temperature bolj potruditi, torej se poraba poveča.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Klimatska naprava ali okno?
Nekateri ljudje sovražijo klimatsko napravo z verskim spoštovanjem in so bolj naklonjeni naravnemu prezračevanju. Pomična streha zagotavlja res dobro izmenjavo zraka brez prepiha in ne poveča drastično zračnega upora avtomobila, a če lahko dotok velike količine svežega zraka zagotovimo le s pomikanjem stranskih stekel, premislite dvakrat. Delovanje klimatske naprave poveča porabo goriva v podobni meri, ne glede na hitrost, le za nekaj decilitrov (bolj kot je avto varčen, večja bo razlika.), medtem ko se zračni upor z večanjem hitrosti povečuje kvadratno.Zdrava pamet torej lahko v mestnem, avtocestnem prometu s pomikanjem okna bolj ekonomično zagotovimo prijetno okolje v avtu, če pa se peljemo po avtocesti, je bolje, da preklopimo na klimo. Številne študije so že trdile nasprotno in predlagale, da bi se morali po cesti voziti z zaprtim oknom in izklopljeno klimatsko napravo, a ker se učinkovitost slednje nenehno izboljšuje, se vrtinci, ki jih povzroča okno, povečujejo iz fizične potrebe. .glasujemo za razdelitev, ki je odvisna od stopnje. 40-stopinjski vročinski val prepiše situacijo: za nekaj sto forintov nikakor ni vredno dobiti toplotnega udara.

Želva ali zajec?
Vsako vozilo ima svojo idealno potovalno hitrost: območje, kjer njegov motor deluje v ugodnem delovnem območju, z optimalno učinkovitostjo, zračni upor pa tudi ne poslabša enačbe. Odvisno je od zasnove in motorja našega avtomobila, na splošno pa bo poraba goriva občutno poskočila nekje okoli avtocestnih hitrosti. Natančne omejitve se razlikujejo od avtomobila do avtomobila, vendar je vredno eksperimenta. Vozite se pol ure s 120 in nato enako s 140; razlika je lahko presenetljiva tudi pri tako majhni razliki hitrosti. Seveda ni smiselno kam v Split z 90: za tisto, kar privarčujemo pri bencinu, bomo porabili večkrat več, če ne pridemo zvečer.

Pojdi s strehe!
Marsikdo si za dopust namesti strešni prtljažnik, boks, nosilec za kolesa. V tem primeru je ne le zaradi drastično povečanega zračnega upora, ampak tudi zaradi varnosti vožnje vredno zmanjšati hitrost, vendar lahko storimo več kot to: ko prispemo na počitniški kraj in imamo možnost razstaviti prevoz sistem s strehe, naredi to. Če organiziramo ture med počitnicami, vsak kilometer le-teh po nepotrebnem poveča zračni upor in s tem porabo kakršnega koli nosilca za kolesa, ki je ostal na strehi, pozabljen na zadnji steni ali na vlečni kljuki.

Enako velja za prtljago, ki je ostala v prtljažniku, rezervna oblačila, mineralno vodo, gumijaste škornje, kamp stole: odvrzite vse nepotrebne obremenitve iz avtomobila in nagrajeni bomo z manjšo porabo.

Ne potrebujete vedno avtomobila
Seveda lahko največ goriva prihranite tako, da avtomobila sploh ne zaženete,
Preden rutinsko vdrete in se odpravite v kakršno koli situacijo, ugotovimo: na počitniški lokaciji je lahko tudi javni prevoz, kar olajša in udobneje raziskovanje območja. Če ga ne vzamemo s seboj, si lahko izposodimo kolo, če pa razdalja ni nevarna, pa se lahko dobro sprehodimo in tako prihranimo ne le gorivo, ampak tudi stroške morebitnih parkirnin.