Oldal kiválasztása

TAKO SI OČISTITE DESKO ZA REZANJE V POLETNI VROČINI

Poceni in odličen trik v poletni vročini! Tako bo vaša najljubša deska za rezanje imela dolgo življenjsko dobo.

Čiščenje deske za rezanje je zelo pomembno. Ni dovolj, da posodo pomijemo površno, saj je lahko, če je ne očistimo temeljito, gojišče okužb. Še posebej po mesu! Marsikdo uporablja plastične deske, ker jih je lažje čistiti, večina gospodinj pa vseeno prisega na klasično, leseno različico. Vendar se umazanija in neprijetne vonjave lažje usedejo v njene pore. Če doživite to, je velika napaka, če desko postavite v pomivalni stroj. Les bo čist, vendar se bo v pomivalnem stroju zvijal in celo počil. Po drugi strani pa naslednji naravni trik povzroči popolno čistočo: vaša deska za rezanje bo brez okužb in higienična.

Poceni in odlična rešitev
Na umazano desko za rezanje potresite 2 žlici soli in 1 žlico citronske kisline. Mešanico pretlačimo z malo vode. Nato zdrgnite površino deske z močno čistilno krtačo, sperite in pustite, da se posuši. Tako se znebite vonjav in umazanije, masten občutek pa izgine s površine deske.

Kombinirajte, spreminjajte!
Zelo učinkovito je tudi, če v manjšo posodo nalijete vročo vodo, dodate žlico soli in vanjo stisnete malo limone. S to pasto temeljito zdrgnite desko za rezanje. Ne le čisti, ampak tudi razkuži površino in ustvari prijeten vonj. Seveda je lahko dobra rešitev tudi mešanje soli in sode bikarbone z vodo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Nasvet:
Imejte več desk za rezanje! Če želite popolno higieno, jih imejte doma vsaj dva, odvisno za kaj jih želite uporabljati. Imejte eno za ribe in meso, ločeno pa za zelenjavo. Splača se imeti tudi svojo desko za rezanje kruha. Sadni ali mesni sok lahko priteče na površinske poškodbe, nastale med rezanjem. Zato je v prvi vrsti bolje imeti več desk za rezanje.