Oldal kiválasztása

TA ŽUŽELKA SE JE LETOS NA VRTU ZELO NAMNOŽILA, VSE BO POŽVEČILA, ČE NE BOSTE PREVIDNI

Doslej ta škodljivec na vrtovih ni bil neznanka, letos pa ga je strašno veliko. Če opazite te znake na svojih ljubljenih rastlinah, je gotovo, da deževnik divja.

Letošnje suho, toplo vreme je za zemeljsko bolšico zelo ugodno; ta žuželka rada grize liste križnic. Sem sodijo zelje, brokoli, koleraba, cvetača, brstični ohrovt, redkev in hren. Drobne, črne žuželke žvečijo luknje v listih in če se preveč namnožijo, se rastlina tako izčrpa, da odmre. Pritalnih mušic je letos veliko, tako da o njihovi prisotnosti ne sklepate le po luknjah, ampak jih lahko vidite celo na desetine, ki se naselijo na listih. Pred njimi se je vredno čim prej zaščititi, saj s svojimi preluknjanimi listi ne povzročajo le estetske škode, ampak je lahko vaš pridelek tudi manjši.

 

Skače, a v resnici ni bolha

2-3 milimetrske žuželke skačejo kot bolhe – a to je edina stvar, ki jim je skupna. Poznamo več vrst drobnega škodljivca in vse potujejo v kapusnice in druge križnice. Prvi vpad je zgodaj spomladi, ko prežvečijo predvsem plevel in redkvice – a prevelike škode ne povzročajo. Njihovo rojenje sredi poletja pa je okrutno: v toplem in suhem vremenu namnožene talne bolšice lahko prežvečijo sadike poznih kapusnic, zato se morate pred njimi vsekakor zaščititi. Če ne želite škropiti s kemikalijami, so te metode lahko učinkovite.

 

Pretentati jih
Ena od običajnih praks na ekoloških vrtovih je, da v obdobju vznika ne gojimo pridelkov, ki jih ima mlet bolšjak rad – zgodnje zelje na primer posejemo, da ga poberemo še pred vznikom, zelenjavo, ki jo lahko gojimo kot drugi posevek, pa posejemo jeseni in zgodaj pozimi poberemo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ponudite jim vodo
Deževnik ima rad suha tla, zato se splača vzdrževati vlažna tla na vrtu bodisi z rednim zalivanjem bodisi s prekrivanjem.

Tudi les je dober za to
Če med gredice posipate nekaj lesnega pepela, jih učinkovito odvrnete, v veliko pomoč pa je lahko, če na novo vzklile mlade rastline pokrijete s kopreno.

Njihovo število lahko tudi zmanjšate s pastjo
Pred njimi se lahko zaščitite tudi z lepljivo pastjo, ki je na voljo v kmetijskih trgovinah, in tako zmanjšate število škodljivcev.

Najboljša je preventiva
Ne letos, ampak prihodnje leto je pri načrtovanju vrta vredno pomisliti na poljsko bolhačo: kolobarjenje lahko prepreči razmnoževanje škodljivcev vsake rastlinske skupine v tleh, zato je treba skrbno načrtovati, kaj gre na vrtu v pomlad.

Vnesite združenje rastlin
Ta starodavna metoda, pri kateri vrtnarji hranijo in varujejo pridelke s spremljevalnimi rastlinami, postaja vse pogostejša v majhnih vrtovih. Deluje tudi za zatiranje bolh; gre za to, da med vrste posadimo rastline, ki privabljajo škodljivce – torej te rastline žvečijo namesto zelja. Bolhači tako obožujejo cvet molevice, da ga niti ne pogledajo, dokler ga popolnoma ne prežvečijo, zato ga velja izdatno posaditi pred gredice. Obstajajo tudi rastline, ki jih odganjajo: koriander, meta, žajbelj in pelin se zaradi močnega vonja radi izogibajo gred, zato se jih splača posaditi na vrtu.