Oldal kiválasztása

TA SEMENA LAHKO AVGUSTA DRZNO POSADITE NA VRT

Če želite svežo zelenjavo pobrati z vrta konec oktobra - začetek novembra, še ni prepozno, da posadite in sadite v drugi polovici avgusta. Zbrali smo vse, kar je vredno pozornosti.

Ker so zelenjavni vrtovi konec julija in v začetku avgusta že prazni, marsikdo izkoristi priložnost in poseje kakšno zelenjavo tudi avgusta. Kot pred vsakim sajenjem, tudi zdaj: najpomembnejša je priprava tal. Z našega zelenjavnega vrta odstranimo preostale korenine, dele rastlin in listje, nato pa ga temeljito prekopljemo in tu nekoliko prestavimo zemljo. To je pomembno, ker bomo lahko v struženo zemljo dodali kompost ali gnojilo in tako utrdili tla našega nasada. Nato preostane le še poravnava mešane zemlje in priprava gredic. Predstavljamo vam 6 vrst zelenjave, ki se jih splača posaditi avgusta, da telesu zagotovite sveže vitamine pred začetkom zime.

 

Stročji fižol
Če izberete fižol z rumenimi ali zelenimi stroki, lahko pobirate svežo zelenjavo pred zmrzali. Fižol, vzgojen na güléju, postane tudi okras našega vrta. Odvisno od vremena in sorte 8-12 dni po setvi. teden lahko začnemo z nabiranjem strokov.

Grah
Stročji grah lahko ponovno sejemo tudi avgusta. Pravo presenečenje bo, ko bomo družini konec oktobra ponudili spomladansko grahovo juho ali svežo dušeno zelenjavo.

Črne redkvice
Ta zelenjava, ki je pozimi lahko tudi dopolnilo k hladnim večerjam, je nezasluženo potisnjena v ozadje. Njegova vsebnost vitaminov je izjemno visoka. Zaradi vsebnosti vitamina C je odlična za zdravljenje okužb dihal, dobra pa je tudi za prebavo. Semena posejte avgusta, nato pa bodite pozorni na zalivanje. Zanj je pomembno tudi veliko sončne svetlobe, saj bodo gomolji v senci majhni.

Zelje
Kapusnice lahko sadimo do konca avgusta. Glavnato in rdeče zelje, koleraba, kitajsko zelje in brstični ohrovt so odličen vir vitaminov in jih lahko shranimo za zimo.

Pisma
Sejemo jo lahko celo leto, npr. solate, predvsem solate, ki pridejo v razmeroma kratkem času, so »gotove« v 30-60 dneh. Tudi za čebulo in špinačo velja, da lahko, če ju sejemo zdaj, pozno jeseni, dokler ne nastopi zmrzal, poberemo vitaminsko bogato zelenjavo za solate in kuho.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Endivija in radič
To je tudi čas za sajenje endivije in radiča. Rastlinam pomaga nenehno krajšanje dneva, kar jih spodbuja, da ne želijo cveteti, ampak proizvajajo veliko in veliko listov. Endivija in radič rasteta počasneje kot solate, vendar so njihovi listi bolj bujni in manj občutljivi na visoko poletno vročino in sušna obdobja. Ni treba saditi, seme gre lahko naravnost v gredico.