Oldal kiválasztása

STROKOVNJAKI OPOZARJAJO NA NEVARNOST: EVROPI GROZI ŠE EN UBIJALSKI VIRUS

STROKOVNJAKI OPOZARJAJO NA NEVARNOST: EVROPI GROZI ŠE EN UBIJALSKI VIRUS

Strokovnjaki so zaradi nedavnega povečanja števila primerov krimsko-kongoške hemoragične mrzlice, ki jo opisujejo kot „največjo grožnjo javnemu zdravju danes” izdali nujno opozorilo.

Zdravniki pravijo, da bi lahko Združeno kraljestvo kmalu prizadel ubijalski virus, ki se širi po Evropi. V Španiji so že poročali o več primerih. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) bolezen povzroča Nairovirus, virus, ki ga prenašajo klopi, smrtnost pa je med 10 in 40%.

Strokovnjaki opozarjajo, da bolezen ni omejena na Afriko, Balkan, Bližnji vzhod in Azijo, saj so jo podnebne spremembe pognale v Veliko Britanijo, Španijo in Francijo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Kaj morate vedeti o krimsko-kongoški hemoragični mrzlici?
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so lahko simptomi nenadni in vključujejo vročino, bolečine v mišicah, omotico, bolečine in otrdelost v vratu, bolečine v hrbtu, glavobol, bolečine v očeh in občutljivost na svetlobo. Sprva se pojavijo slabost, bruhanje, driska, bolečine v trebuhu in bolečine v grlu, nato pa sledi močno nihanje razpoloženja in zmedenost.

Pri bolnikih lahko po petem dnevu bolezni pride do hitre odpovedi ledvic, nenadne odpovedi jeter ali pljuč. Stopnja umrljivosti zaradi CCHF je približno 30%, smrt nastopi v drugem tednu bolezni. Pri ozdravljenih bolnikih se izboljšanje običajno začne deveti ali deseti dan po začetku bolezni – poroča Daily Star.