Oldal kiválasztása

Športni dogodek v Wuhanu leta 2019 je morda povzročil pandemijo, zastopana pa je bila tudi Madžarska

Vse več je dokazov, da se je koronavirus v Wuhanu širil že več tednov, preden so lokalne zdravstvene oblasti 8. decembra 2019 uradno priznale obstoj bolezni.

Več poslancev ameriškega zveznega zakonodajalca je podpisalo tudi odprto pismo, v katerem je navedlo, da bi bile svetovne vojaške igre CISM v Wuhanu oktobra 2019 lahko prvi večji „superrazširljivi” dogodek v zgodovini epidemije koronavirusa. Možno je, da je lokalna bolezen postala globalna, saj je več športnikov z vsega sveta ujetih in nato odpeljanih domov z boleznijo Covid-19.

Politiki, ki so podpisali pismo, so kabinet pod vodstvom Joeja Bidena pozvali, naj razišče, ali so športniki, ki sodelujejo na igrah, poročali o boleznih, podobnih Covid-19. Ker je tako, so lahko posredni dokazi, da se je koronavirus v Wuhanu širil več tednov, preden so ga lokalne zdravstvene oblasti uradno priznale 8. decembra 2019.

V Wuhanu so od 18. do 27. oktobra 2019 potekale 7. svetovne vojaške igre. med. Mednarodnega športnega dogodka se je udeležilo 9000 športnikov iz več kot 100 držav; Madžarsko je na primer zastopalo 50 ljudi.

Glede na neodgovorjena vprašanja o izvoru pandemije več članov ameriškega kongresa meni, da bi informacije o zdravstvenem stanju športnikov, ki sodelujejo na igrah 2019, lahko predstavljale ključne dokaze, kdaj točno je izbruhnila epidemija v večjem kitajskem mestu.

Kot poroča Washinton Post, so ameriški športniki, ki so potovali na svetovne igre, dejali, da je Wuhan že oktobra izgledal kot
„mesto duhov”. Veliko bolj zastrašujoče pa je, da so francoski, nemški, italijanski in luksemburški športniki, ki so zahtevali anonimnost, patiniranemu ameriškemu časopisu zatrjevali, da so po vrnitvi domov povzročili simptome, podobne koronavirusu, in da se je skrivnostna bolezen hitro razširila med njihovimi sorodniki in prijatelji.

„Zaradi neodgovorjenih vprašanj o izvoru epidemije koronavirusa bi bilo treba zdravstveno stanje športnikov, ki sodelujejo na igrah 2019, takoj preučiti v tednih po dogodku.”
– je dejal Mike Gallagher, republikanski poslanec, ki je predlagal ustanovitev preiskovalnega odbora ministrstva za obrambo.

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je v odgovor na odprto pismo dejal: Ministrstvo trenutno ne ve, da se je s svetovnih vojaških iger kdo domov vrnil z okužbo s koronavirusom, vendar idejo o preiskavi podpirajo.

Še posebej zanimivo je, da je M4 Sport v začetku aprila poročal, da bi se lahko eden od madžarskih triatloncev Tamás Tóth, ki je prav tako sodeloval na igrah v Wuhanu, na športnem dogodku okužil z virusom korone Sars-Cov-2. 30-letni športnik je nato dejal, da mu je konec leta 2019, teden dni po obisku Wuhana, že slabo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

„Nasledil je teden grozljive bolezni, sploh ne vem, kdaj sem bil nazadnje tako bolan, ustvaril sem vse simptome koronavirusa. Ne rečem, da je bilo, toda dejstvo je, da sem na koncu inkubacijskega obdobja skoraj teden dni trpel zaradi vročine in simptomov pljučnice.”
– je dejal športnik in dodal, da so tudi drugi madžarski tekmovalci, ki so začeli na dirki v Wuhanu, imeli simptome, a je bil potek bolezni pri njih blažji.