Oldal kiválasztása

Prizadevajo si za katosrofaturisti na otoku Stromboli

Znanstveniki so opazili spektakularne vulkanske izbruhe, izlivanje lave in pepel iz vulkana na otoku Stromboli, ki je bil najbolj aktiven že sto let.

Vulkanologi italijanskega nacionalnega geološkega inštituta so v petek povedali, da goreča lava nenehno izliva po pobočju v nenaseljen prostor. Po mnenju strokovnjakov je bil vulkan tako dejaven v prvem desetletju prejšnjega stoletja.

Vulkanska aktivnost se je okrepila v začetku julija, ko je umrl plezalec. In v začetku tedna je bilo v kraterju mogoče opaziti spektakularne eksplozije in pepel ter raztresene ognjene skale.

Fotó: pixabay.com

Otok, ki ima približno 400 stalnih prebivalcev, so mnogi turisti hitro zapustili, saj so se bali resnejšega izbruha. Hkrati so zato na to območje prišli tudi drugi turisti. Trajekti in hidroforji pa so še vedno v dobrem stanju.

Vulkan severovzhodno od Sicilije pripada Eolskim otokom. Na nekaj več kot 12 kvadratnih kilometrih v Strombolitu dominira 900 metrov visok istoimenski vulkan. Gre za enega najbolj aktivnih vulkanov na svetu, katerega izbruhi se imenujejo vulkanska aktivnost tipa Stromboli. Najbolj uničujoče izbruh je Strombolin doživel leta 1930. Vulkanska aktivnost decembra 2002 je povzročila manjši cunami v okoliškem Tirenskem morju.