Oldal kiválasztása

Preobrat na primeru sestreljenega ukrajinskega letalskega prevoznika: črna skrinjica je v preiskavi

V sredo je strmoglavilo ukrajinsko letalo s 176 potniki na krovu.

Iranski in ukrajinski uradniki so začeli preiskavo ukrajinske potniške nesreče v bližini Teherana, so v petek – sporočile iranske oblasti civilnega letalstva.

Glavni namen preiskave je pridobiti in analizirati podatke o poškodovanem črnem polju, zbranem z mesta trčenja, ki bi se lahko začelo že v petek, poroča iranska državna tiskovna agencija IRNA. Iran je navedel, da lahko obdelava informacij traja mesec ali dva ob pomoči Rusije, Kanade, Francije ali Ukrajine, če je to potrebno. Po besedah Teherana bi lahko popolno preiskavo zaključili čez leto ali dve.

Ukrajinski preiskovalci računajo na več scenarijev – vključno s sestrelitvijo – ruske rakete Tor, ki jo uporablja iranska vojska. Druga možnost, pravijo, je bil teroristični napad.

Ruska tiskovna agencija TASS je poročala, da se je ekipa desetih strokovnjakov odpravila iz Kanade v Teheran, da bi pomagala pri preiskavi.

ZDA so Ukrajini predložile pomembne podatke
Ukrajina je od ZDA prejela pomembne podatke o letalski nesreči v Teheranu – je v petek poročala tiskovna agencija UNIAN, ki se sklicuje na Twitterjevo sporočilo vodje ukrajinske diplomacije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in zunanji minister Vadim Prisztajko sta se v petek sestala z ameriškimi predstavniki, da bi prejela informacije o ukrajinskem potniškem letalu, strmoglavljenem v Iranu.

V petek ukrajinski predsednik v sporočilu, objavljenem na internetu, ni izključil, da je raketni udar povzročil strmoglavljenje ukrajinskega potniškega letala v Iranu, vendar je dejal, da ta možni vzrok še ni potrjen.

V četrtek je več neimenovanih ameriških vladnih uradnikov povedalo, da je ukrajinsko potniško letalo iranska zračna obramba sestrelila tik po vzletu z letališča v Teheranu.

Fotó: pixabay.com

Po napovedih ZDA je kanadski premier Justin Trudeau prišel v tisk, češ da ima Ottawa tudi podatke iz lastnih virov, ki so “verjetno” sestrelili ukrajinsko letalo z iransko raketo zrak-zrak, vendar morda ne namerno .

Britanski premier Boris Johnson je tudi za BBC povedal, da obstajajo informacije, ki nakazujejo, da je raketa zadela raketo.

V sredo je bil kmalu po vzletu v Teheranu uničen ukrajinski letalski prevoznik Boeing 737 s 176 ljudmi na krovu. Nihče ni preživel tragedije.