Oldal kiválasztása

NJENA DRUŽINA V SOLZAH SPOROČILA SMRT LEGENDARNE IGRALKE

Svojo kariero je začela zelo mlada in hitro zaslovela po vsem svetu. Njena družina, prijatelji, sodelavci in oboževalci žalujejo za njo kot eden.

Barrett Strong je v nedeljo popoldne v starosti 81 let umrl v Detroitu, njegovo smrt pa je na svoji strani na Twitterju potrdil muzej Motown, je poročal Variety.com.

“Bil je človek, ki je leta 1959 zapel prvo veliko uspešnico skupine Motown, Money (That’s What I Want). Bil je odličen pevec in pianist, s soavtorjem, Normanom Whitfieldom, pa je napisal tudi veliko uspešnic, predvsem za skupino Temptations,” je ob Strongovi smrti zapisal Berry Gordy, ustanovitelj podjetja Motown.

Povedal je, da so te pesmi, med drugim Cloud Nine in Ball of Confusion (That’s What the World is Today), korenito spremenile zvok R&B in soula ter izrazile razpoloženje 60. in 70. let prejšnjega stoletja.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Album Money, ki sta ga napisala Berry Gordy in Janie Bradford, je bil prvotno izdan pri založbi Tamla, Gordyjevi prvi založbi. Pesem so pozneje izvajali številni svetovno znani izvajalci, med drugim skupine Beatles (1963), Rolling Stones (1964) in Flying Lizards (1979).

Barrett Strong je bil med letoma 1959 in 1972 eden najuspešnejših avtorjev skladb založbe Motown; skupaj z Normanom Whitfieldom je imel pomembno vlogo pri glasbeni preobrazbi založbe iz orkestralnega soula v ritmično mešanico funka in rocka. Med njihovimi največjimi uspešnicami so bile velika uspešnica Marvina Gayeja I Heard It Through the Grapevine, ki je zasedla vrh lestvic, War, ki jo je leta 1970 posnel Edwin Starr, in Just My Imagination (Running Away With Me), ki so jo leta 1971 izvedli The Temptations.

Ko je leta 1973 prejel nagrado grammy za najboljšo pesem R&B za skladbo Papa Was a Rollin’ Stone, ki jo je izvajala skupina Temptations, ni več sodeloval z Motownom. Strongovi solo albumi v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja so bili manj uspešni, čeprav se je njegova LP-plošča Is It True iz leta 1975 s pesmijo Stronghold, izdana pri založbi Capitol, uvrstila na lestvice.

Pisal je pesmi za skupino Dells, leta 2004 je bil sprejet v Dvorano slavnih avtorjev pesmi, leta 2008 pa je izdal album Stronghold II, nadaljevanje filma Stronghold.