Oldal kiválasztása

NABOLJ SLASTNA V KOTLI: TAKO NASTAJE PASTIRČKA TESTENINA

Če je poletje, je čas za žare in jedi na vrtu. Na jedilniku ne gre izpustiti niti pastirske testenine, ki je enostavna za pripravo in si bodo po njej vsi oblizovali prste.

Hranljiva, sočna in božanska: pastirsko pito obožujejo vsi, še posebej, če je obložena z dobro klobaso. Če ga naredimo tudi s prekajeno slanino namesto maščobe, je okus veliko bolj bogat. Poleti vsi radi z družbo pečejo na žaru in kuhajo na vrtu, zato se splača pripraviti to tradicionalno madžarsko eno jed. V loncu se je moraš lotiti nekoliko drugače kot na štedilniku, a je vredno poskusiti, saj je okus tako pripravljene hrane neprimerljiv.

Recept za pastirsku testeninu v kotli

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Sestavine (za 4 osebe):

60 dkg svinjskih pleč
1 suha klobasa
50 dkg krompirja
25 dkg testenine
10 dkg prekajene delikatesne slanine
2 papriki
2 paradižnika
1 velika čebula
3 stroki česna
sol in poper po okusu
1 žlica paprike
svinjska mast

Priprava:

Prekajeno slanino narežemo na majhne kocke, ki jih začnemo kuhati v kotlu. Ko se dovolj maščobe stopi, dodamo sesekljano rdečo čebulo in med pogostim mešanjem pražimo, da postekleni. Po potrebi dodamo še malo maščobe – olju za enolončnice se izogibamo, raje uporabimo mast.
Ko čebula oveni, jo potresemo z rdečo papriko, dobro premešamo in nanjo položimo na kocke narezano meso. Nad ognjem mešamo toliko časa, da meso pobeli.
Nato lahko dodamo na kocke narezano papriko in paradižnik, strt česen in začimbe. Zalijemo s toliko vode, da je pokrito, nato dobro premešamo in pustimo kuhati.
Ko je meso napol mehko, lahko dodamo na majhne kocke narezan krompir in na kolobarje narezano klobaso. Med kuhanjem na olju popražimo pehtran, zalijemo z dvakrat toliko vode in pustimo, da se malo kuha. Nato jih dodamo k mesu in skupaj dušimo 15 minut.
Najbolj okusna je s kislo kumaro in kislo jabolčno papriko.