Oldal kiválasztása

Na vrsti škandal z nasiljem: svetovna zvezda je odstopila

Kmalu po tem, ko so prišle novice o nadlegovanju Placida Dominga, je svetovna zvezda svoja dejanja že preklicala, a je druga stranka vabila umaknila.

Opera iz San Francisca je v torek v začetku oktobra odpovedala koncert Plácida Dominga zaradi spolnega nadlegovanja.

Operna hiša je v izjavi zapisala, da kljub obtožbam režiserja operne pevke, da v San Franciscu ni prišlo do spolnega nadlegovanja, se v gledališču pesmi zavzema stroga politika proti spolnemu nadlegovanju in pričakuje, da bodo vsi člani družbe izpolnili svoje najvišje standarde.

Fotó: pixabay.com

V torek je losangeleška opera objavila, da bo pozvala zunanje svetovalce, naj raziščejo obtožbe proti zvezdniku. V torek je Philadelphia Orchestra tudi umaknil Domingovo vabilo na odpiranje sezone.

Novinarska agencija AP je v torek sporočila, da je osem pevcev in balerina Dominga obtožilo, da je od leta 2003 spolno napadel direktorja losangeleške opere in da je bil prej umetniški svetovalec. Glede na poročilo je Domingo desetletja zlorabljal svoj položaj in ženske silil v spolne odnose. Tisti, ki tega niso hoteli, so bili domnevno dodeljeni le manjšim vlogam ali celo odvzeti vloge. Ameriški novinarji so povedali primer, anonimni umetniki pa so povedali, da se je večina primerov zgodila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Eden -od opernih pevcev- ki je zahteval tudi anonimnost, je navedel tudi podrobnosti o Domingovem vedenju. AP je še dodal: Domingo je bil znan po ljubezni do ženskega podjetja.

Ob izbruhu škandala je losangeleška opera objavila izjavo, v kateri je poudarila: „Plácido Domingo je že tri desetletja dinamičen ustvarjalec losangeleške opere in losangeleške umetniške scene. Vendar se trudimo, da zaposlene in naše umetnike zaščitimo v profesionalnem okolju, v katerem se lahko zanesljivo spočijejo. ” Kalifornijska operska hiša je v izjavi za ameriški javni radio NPR tudi izjavila: „Verjamemo, da ima vsak zaposleni in umetnik pravico biti spoštovan in biti varen pri delu.”

Plácido Domingo je obtožbe označil za izjemno neprijetne in netočne. Dodal je: „Vedno sem verjel, da vsi moji odnosi in odnosi temeljijo na soglasju”.

Kennedyjev center v Washingtonu, kjer druga gledališča vodijo Washingtonsko operno hišo, je v torek dejal v izjavi o prepovedi spolnega nadlegovanja, vendar je navedel, da Plácido Domingo od leta 2011 ni direktor režiserja ameriške prestolnice.

V izjavi je newyorški metropolitan- kjer Domingo novembra nastopa na Puccinijevi dami metuljev – dejal, da je seznanil novico o spolnem nadlegovanju, vendar se ne bo odločil, ali naj umetnik in operna hiša sodelujeta, dokler obtožbe ne bodo končane.