Oldal kiválasztása

Luksuzna koča namesto putri: raj je svoje stranke vodil do nepremičnin

Angleški par je menil, da se dobro ukvarjata, ko sta na televizijski dražbi kupili dvosobno hišo z majhnim vrtom. Vendar jih je lastnik nepremičnine zelo vodil: resničnost se je zelo razlikovala od tistega, kar je predstavil v oddaji.

Dvosobno podeželsko hišo sta kupila Britanec Rebecca in David French. Hišna ura je bila na dražbeni oddaji televizijskega kanala BBC brez osebnega gledanja podrta za približno 26 milijonov forintov. Po slikah je imela hiša tudi majhen vrt, kjer so želeli imeti piknik ali vino.

Resničnost se je na koncu izkazala za frustrirajoče: par se je moral zavedati, da ima njuna hiša samo “vrtno površino” 24 m2. Ugledni realist v šovu, za katerega se je pozneje izkazalo, da je lastnik hiše, je hišo seveda pohvalil, ob tem pa pozabil omeniti to majhno težavo.

Kupci so bili globoko ogorčeni, ko se je izkazala prevara: če bi vedeli, da hiša v resnici nima vrta, ne bi pomislili, da bi jo kupili.

Seveda so šli na sodišče in sodišče je nepremičnino spoznalo za krivo zavajanje. Naložena globa je znašala skoraj 350.000 forintov, 950 funtov. Sčasoma je nastala strašna pravna nesreča, ki je povzročila, da je BBC odstranil zloben šov z vseh razpoložljivih kanalov.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Čeprav se je primer zgodil v Angliji, nam to zagotavlja tudi lekcije. Lastnost ni par čevljev, ki jih je mogoče celo nevidno naročiti iz mreže, vredno je biti zelo previden pri izbiri. Na Madžarskem ni redko, da lastnik oglas polepša, nepremičnina ni ravno takšna, kot je ponujena.

Zdaj, ko nihče ne ve, v katero smer gre trg nepremičnin zaradi epidemije, bi morali biti še bolj previdni. Izbrano nepremičnino ni dovolj samo enkrat pogledati, vredno je tudi natančno upoštevati podatke iz zemljiške knjige in celo preteklost hiše.