Oldal kiválasztása

KAKO POSADITI TULIPANE IN NARCISE, DA BO VAŠ VRT SPOMLADI ZACVETEL

Če želite imeti zgodaj spomladi čudovit cvetlični vrt, morate začeti načrtovati in celo saditi že zdaj! Pokazali vam bomo, kaj lahko s čebulnicami storite zdaj, da boste imeli naslednje leto čudovite cvetove.

Poletja je konec, in čeprav bodo rože do zmrzali še cvetele, bo cvetlični vrt kmalu prazen. Vendar se lahko začnete pripravljati na naslednjo sezono! Spomladi se bodo najprej odprle čebulnice: tulipani, hijacinte in narcise. Da bi zagotovili, da bodo videti kar najbolje, morate priprave opraviti že zdaj. Ne glede na to, ali želite razmnožiti obstoječe rože ali kupiti nove čebulnice, morate jeseni opraviti nekaj pomembnih stvari, da bo vaš cvetlični vrt zgodaj spomladi čudovit. Tukaj je seznam stvari, ki jih morate storiti!

Izberite sveže in zdrave čebulice
Če kupujete nove rože, v trgovini skrbno preverite čebulice, saj lahko zdrave rastline zrastejo le iz lepih čebulic. Biti morajo nepoškodovane, brez poškodb, brez madežev in plesni, izogibati pa se je treba trdim – mehkim čebulicam. Pomemben dejavnik je tudi velikost, saj se bodo čebulice odprle ob istem času, če boste izbrali enakomerne čebulice.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Poiščite kraj, kjer se dobro počutijo.
Seveda je najpomembnejše, kje na vrtu so rože videti najbolje, vendar je treba upoštevati tudi, kje se najbolje počutijo. Tulipani, narcise in hijacinte obožujejo sončno svetlobo, zato jih posadite tam, kjer bodo imeli vsaj 6-8 ur sončne svetlobe na dan.

Pripravite tla
Na izbranem območju temeljito odstranite plevel, nato pa zemljo prekopljite. Če je bila zemlja v preteklosti gnojena, ji primešajte zrel kompost, da jo zrahljate in pomagate cvetlicam, da bolje rastejo (če imate zbito, glineno zemljo, boste morda pred sajenjem želeli dodati pesek). Namesto komposta lahko uporabite tudi organski gnoj ali šoto.

Čas je za sajenje!
Ko ste pripravili zemljo, morate čebulice le še zabiti v zemljo. Vsaka sorta ima drugačen razmik med vrstami, razmik in globino sajenja, zato preberite, kaj je navedeno na embalaži čebulic. Če ste čebulice prejeli v dar, jih je najbolje posaditi 2-3-krat globlje, kot so velike, med vrstami pa pustite vsaj 40 cm, med stebli pa 20 cm. Naredite luknjo, namestite čebulice na ustrezno globino in jih prekrijte z zemljo. Pomembno je, da zemlje ne zbijate! Nato temeljito zalijte. Sveže posajene čebulice je dobro zaščititi pred zmrzaljo s plastjo mulče, če je vreme suho, pa jih jeseni in pozimi občasno zalijte. Spomladi bodo vzklile močne in zdrave rastline, ki bodo prve zacvetele na vašem vrtu.