Velikanskega netopirja, natančneje gre pravzaprav za kraljevega letečega psa, so uspeli posneti na Filipinih, medtem ko je spokojno, z glavo navzdol, počival v bližini motorja.

ilustracija
Fotó: pixabay.com
Naj vas pomirimo, omenjena vrsta v Evropi ni avtohtona, tako ni nobenih možnosti, da bi žival nenadoma srečali doma v hiši.
Po poročanju revije The Sun lahko vrsta tehta celo 1,4 kilograme, v razponu kril pa lahko doseže tudi 1,55 metra.
Leteči pes je aktiven predvsem ponoči. Podnevi se zadržuje zbrano v krošnjah dreves v večjih kolonijah ob obali manjših otokov. Poročila iz leta 1930 opisujejo velikanske kolonije, ki so štele tudi do 150.000 primerkov. Danes so zaradi lova te kolonije bistveno manjše.
Osebki se prehranjujejo ponoči. Takrat naredijo precejšnje razdalje, velikokrat pa letijo tudi nad morsko gladino. Prehranjujejo se, podobno kot večina letečih vrst, izključno s sadjem, zlasti s figami.