Oldal kiválasztása

GROBO, KAJ SO ODKRILI O UPITJU ALKOHOLA MLADIH

Obsežna študija, ki jo je v petek objavil The Guardian, je pokazala, da pitje alkohola predstavlja veliko tveganje za zdravje in ne prinaša nobenih koristi mladim.

Obsežna študija, ki jo je v petek objavil The Guardian, je pokazala, da pitje alkohola predstavlja veliko tveganje za zdravje in ne prinaša nobenih koristi mladim.
Raziskava Globalnega bremena bolezni Univerze v Washingtonu je nenehno spreminjajoč se projekt, ki analizira vzroke bolezni in smrti v svetu in vsebuje najobsežnejše podatke. Pred štirimi leti je raziskava pokazala, da celo občasno pitje škoduje zdravju, in raziskovalci so svetovali vladam, naj ljudem svetujejo, naj se popolnoma vzdržijo.
Po obsežni novi analizi globalnih podatkov pa so strokovnjaki spremenili svoje zaključke: glede na to je pitje alkohola večje tveganje za zdravje mladih kot starejših. Za odrasle, starejše od 40 let, ki nimajo osnovnih zdravstvenih težav, je lahko omejeno uživanje alkohola – na primer en kozarec rdečega vina na dan – koristno, vključno z zmanjšanjem tveganja za srčno-žilne bolezni, možgansko kap in sladkorno bolezen.

 

Po raziskavi, objavljeni v reviji Lancet, je uživanje alkohola najbolj škodljivo za moške, stare od 15 do 39 let po vsem svetu.
“Naše sporočilo je preprosto: mladi naj ne pijejo, starejšim pa bi lahko koristilo uživanje majhnih količin alkohola,” je povedala glavna avtorica študije Emmanuela Gakidou, profesorica na Univerzi v Washingtonu. Dodal je: “Čeprav je malo verjetno, da se bodo mladi odrasli vzdržali pitja, še vedno verjamemo, da je pomembno objaviti najnovejše dokaze, da lahko vsakdo sprejema informirane odločitve o svojem zdravju.”

 

Po analizi alkoholnih navad prebivalcev 204 držav je bilo ocenjeno, da je leta 2020 skupno 1,34 milijarde ljudi zaužilo škodljive količine alkohola.
Po podatkih raziskovalcev je bilo 59 odstotkov tistih, ki so uživali škodljive količine, starih od 15 do 39 let. Med tistimi, ki so popili škodljive količine alkohola, je bilo tri četrtine moških.
Analiza je uporabila globalne podatke iz leta 2020, da bi preučila tveganje uživanja alkohola za 22 zdravstvenih stanj, vključno s poškodbami, srčno-žilnimi boleznimi in rakom. Na podlagi tega so ocenili, koliko alkohola lahko človek popije, preden pretirano tvega svoje zdravje v primerjavi z nepivcem.
Ugotovljeno je bilo, da se s starostjo povečuje količina alkohola, ki se lahko zaužije brez povečanega tveganja za zdravje.
Za standardno količino alkohola štejem deciliter 13-odstotnega rdečega vina ali steklenico 3,5-odstotnega piva. Za moške, stare od 15 do 39 let, je bil priporočeni dnevni vnos 0,136 standardne pijače na dan, za ženske pa je bila minimalna stopnja tveganja 0,273 standardne pijače na dan.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Za tiste, stare 40 let in več, ima lahko zmerno uživanje alkohola koristi, kot je zmanjšano tveganje za ishemično bolezen srca (IHD), možgansko kap ali sladkorno bolezen.
Med 40-64 letniki se je stopnja varnega uživanja alkohola gibala med polovico standardne pijače in 1,87 standardne pijače na dan. Pri osebah, starih 65 let in več, se je tveganje za škodo, povezano z alkoholom, povečalo po pitju nekaj več kot treh standardnih pijač na dan.