Oldal kiválasztása
News

EVROPA V SENCI VOJNE: VARČEVANJE, MANJ PRHANJA IN NADURE

Evropski prebivalci se lahko borijo proti Putinu, če ne bodo uporabljali plina in goriva – to pravijo voditelji EU različnih rangov.

Evropski prebivalci se lahko borijo proti Putinu, če ne bodo uporabljali plina in goriva – to pravijo voditelji EU različnih rangov. Po njihovem mnenju ne preostane drugega, kot da se manj tuširamo, manj kuhamo, manj prižigamo, manj vozimo, manj grejemo, izklopimo klimo in več delamo ali ostanemo doma. Mediaworks News Center v seriji člankov raziskuje dosedanje in pričakovane posledice vojne v Ukrajini v bližnji prihodnosti. V petem, zadnjem delu analiziramo, kako nekateri voditelji EU poskušajo s konkretnimi nasveti o življenjskem slogu prepričati prebivalstvo k varčevanju z energijo, potem ko je v Evropi zaradi sankcij proti Rusom prišlo do energetskega pomanjkanja.

Zaradi rusko-ukrajinske vojne so se po vsej Evropi začele prekinjati oskrbe s hrano in energijo. Seveda vse to ni naključje, številke jasno kažejo na stanje. Povprečna odvisnost 27 držav članic EU od uvoza energije je 57,5-odstotna, kar pomeni, da EU ne proizvede več kot polovice energije, ki jo porabi. Eden največjih poslovnih partnerjev v tem pogledu je Rusija. Ukrajina je medtem četrta največja zunanja dobaviteljica hrane v EU in ta država zagotavlja približno četrtino uvoza žita in rastlinskega olja v EU, vključno s skoraj polovico koruze. Vzrok energetskega pomanjkanja pa ni le vojno stanje med državama: svojo vlogo pri razvoju težav z oskrbo so gotovo odigrali tudi omejevalni ukrepi Evropske unije in ZDA proti Rusiji.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Po napadu Rusije na Ukrajino se je v EU začelo govoriti, da bi nakup ruske energije prispeval k financiranju vojne v Ukrajini. Ker pa ni na voljo dovolj alternativnih virov, so nekateri voditelji EU v pomanjkanju boljše rešitve začeli vznemirjati prebivalstvo in pozivati k spremembi življenjskega sloga. V preteklih nekaj tednih se je kar vrstilo več absurdnih idej.

Nižja sobna temperatura
»Evropejci lahko pomagajo v boju proti Vladimirju Putinu tako, da zmanjšajo ogrevanje v svojih domovih,« je marca v Bruslju dejal Frans Timmermans, izvršni podpredsednik Evropske komisije, komisar, odgovoren za evropski zeleni dogovor. Po drugi zamisli, ki so jo aprila objavili v Bruslju, bi lahko notranjost stavb v Evropski uniji ogrevali na največ 18 stopinj Celzija.

In sredi aprila je italijanski Metropolitan Magazine pisal, da se morate za znižanje računa za plin posloviti od vsakodnevnih „slabih” navad, kot je temperatura doma višja od 19 stopinj Celzija ali uporaba preveč tople vode.

Izogibajte se podnebju
Maya Graf, političarka iz švicarske Zelene stranke, je nekoč dejala: »Ženske in otroci umirajo nedaleč od nas. V luči tega je mogoče zahtevati ali razpravljati, da tudi mi sodelujemo v vojni na tak način. da je pozimi temperatura 1-2 stopinji nižja prižgi ogrevanje ali pa klime sploh ne prižgi«. Član sveta je to utemeljil s tem, da se z uporabo ruskega plina financira tudi vojna.

Kuhajte brez plina
Poleg tega je italijanska okoljska stran Informazione Ambiente sredi maja objavila informativni članek o trikih, s katerimi lahko varčujete z energijo pri kuhanju. Ena takih rešitev je po mnenju avtorja kuhanje brez gorilnika, kar pomeni, da toplota vrele vode omogoča, da se kuhanje nadaljuje tudi, ko je štedilnik ugasnjen.

 

Ne vozimo se!
Evropska unija je sredi aprila svoje državljane pozvala, naj manj uporabljajo avtomobile, vozijo počasneje, ugasnejo klimatske naprave in vsaj tri dni na teden delajo od doma, da bi zmanjšali odvisnost od ruskih energetskih virov, je pisal BBC sredi aprila.

V ta namen in kot vodilo je bil izdelan akcijski načrt v devetih točkah, ki med drugim spodbuja državljane k uporabi javnega prevoza namesto vožnje in k delu od doma večji del tedna. Po besedah Fatiha Birola, izvršnega direktorja Mednarodne agencije za energijo, ti predlogi zahtevajo malo sprememb, povzročajo le manjše nevšečnosti, lahko pa pomagajo končati trpljenje Ukrajincev.

Manj nalivov
Klaus Müller je prišel na še bolj zanimivo idejo. Vodja nemškega regulativnega organa za delovanje omrežnih industrij je spregovoril o varčevanju z energijo in dejal, da se ni treba vsak dan tuširati. Kmalu po izjavi nemškega voditelja je nemška revija Bild objavila članek z naslovom „Tuširajte se manj, zmanjšajte stroške energije.” Tudi Klaus Müller je prebivalce aprila pozval: ”Danes varčujte s plinom in ne obremenjujte stopnje polnjenja rezervoarji za shranjevanje”.
Podobno je v Franciji, kjer so konec marca že pošiljali sporočila
prebivalcem, da začnejo varčevati s plinom in elektriko. Predsednik francoske energetske regulatorne komisije Jean-François Carenco je izjavil, da mora celotna Francija nujno zmanjšati uporabo zemeljskega plina in elektrike, sicer bo državo prihodnjo zimo pahnila v temo.

 

Delati je treba in zaslužiti več
Rachel MacIean, državna sekretarka britanskega ministrstva za promet, je v pogovoru za kanal SkyNews dejala, da bi lahko bila rešitev problema v tem, da ljudje delajo več ali preidejo na bolje plačano službo.

V4NA je poročal, da so bruseljski birokrati aprila začeli razvijati načrt za razširitev sankcij proti Rusiji tudi na energetski sektor. Če bi Evropska unija to storila, bi lahko bila farmacevtska industrija v bližnji prihodnosti paralizirana, popolnoma pa bi se lahko ustavile tudi kemična industrija, jeklarska industrija, avtomobilska industrija, papirna industrija in živilska industrija. Na krike industrije na pomoč so birokrati v Bruslju predlagali le eno rešitev: vsi naj porabijo manj plina in s tem kaznujejo Rusijo.