Oldal kiválasztása

EDEN NAJSLAVNEJŠIH MORILCEV VSEH ČASOV JE IZPUŠČEN NA PROSTOST.

Leslie Louise Van Houten, članica Mansonove družine, ki je bila poleti 1969 vpletena v umor LaBianca in obsojena zaradi dveh umorov, bo pogojno izpuščena na prostost.

Urad guvernerja Kalifornije Gavina Newsoma je sporočil, da ne bo izpodbijal majske odločitve svojega državnega prizivnega sodišča, ki je odprlo možnost pogojnega izpusta za Leslieja Van Houtena, nekdanjega privrženca in obsojenega morilca Charlesa Mansona – poroča CNN. Van Houten prestaja dosmrtno kazen, potem ko je bil leta 1971 obsojen zaradi vloge pri umoru Lena LaBianca in njegove žene Rosemary.

“Več kot 50 let po tem, ko je Mansonov kult zagrešil te brutalne zločine, družine žrtev še vedno čutijo posledice, tako kot vsi Kalifornijci. Guverner Newsom je gospe Van Houten, odkar je prevzel položaj, trikrat preklical pogojni izpust,” je v petek v izjavi dejala Erin Mellon, tiskovna predstavnica guvernerja, ki se s sedanjo odločitvijo ne strinja.

 

Van Houtenova je nad objavo navdušena – je za CNN povedal njen odvetnik.

Preprosto je hvaležen, da je priznan za svoje trdo delo pri rehabilitaciji, preoblikovanju mišljenja in priznavanju tragičnih dejavnikov, zaradi katerih je Manson padel pod njegov vpliv… Hvaležen je, da je pritožbeno sodišče to priznalo.

Van Houten bo pogojno izpuščen na prostost do končnega zaslišanja zaradi vedenja, katerega natančen datum bo zaradi njegove varnosti ostal skrivnost.

Van Houten, ki je zdaj star sedemdeset let, je bil star 19 let, ko je spoznal Mansona in se pridružil morilskemu kultu, ki so ga poimenovali “Mansonova družina”. Brutalni umori so se začeli 9. avgusta 1969 na domu igralke Sharon Tate in njenega moža, slavnega filmskega režiserja Romana Polanskega. Tega takrat ni bilo v državi. Prve žrtve so bili osem mesecev noseča Tateova, frizer slavnih Jay Sebring, dedinja kave Abigail Folger, pisatelj Wojciech Frykowski in Steven Parent, prijatelj družinskega oskrbnika.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Naslednjo noč sta bila LaBiancova zabodena do smrti na svojem domu. Čeprav je Manson naročil umore, ni nikogar ubil.

Van Houten ter Manson in njegovi privrženci Charles “Tex” Watson, Susan Atkins in Patricia Krenwinkel so bili decembra 1969 obtoženi za umore Tatea in njegovih prijateljev ter LaBiancovih.