Oldal kiválasztása

BI POGONALI KRTA IZ VRTA? ZDAJ POSLUŠAJTE!

Kot lik v risankah je to zelo srčkana žival, a če uničiš sadike na svojem okrasnem vrtu in nosiš gomile po čudoviti trati, te bo marsikdo od nas zaradi tega grajal. Kot zaščitene živali je ne smemo uničevati, obstaja pa nekaj načinov, kako jo lahko pregnamo iz vrta.

Zdaj, ko lepo vreme prihaja počasi, moramo zdaj biti pametni, da te male živali spravimo ven, sicer si lahko celo poletje trgamo dlake, ker je vse raztrgano. Seveda si je pred tem vredno zastaviti vprašanje: Ali so krti koristne ali škodljive živali? In na to ni tako enostavno dati jasnega odgovora. Ker uničuje v tleh bivajoče in poškoduje žolne, polže, konjsko žimo, žičnate črve, stonoge, a njena najljubša poslastica so deževniki, za katere je znano, da sodijo med najbolj uporabne organizme, ki živijo v tleh. Eno je gotovo, če krtu ne bomo signalizirali, da je na napačnem mestu, bo organiziral divjanje, ki bo nabiral gobe iz zemlje in povzročil ogromno škode. Trava se lomi, sadike odpadejo, okrasne rastline začnejo oveneti. Poglejmo, kaj je mogoče storiti proti temu:

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Dizelsko gorivo, petrolej

Starodavna metoda obrambe je usmerjena v občutljiv vonj krtov. Krpa namočena v kemikalijo v prehodu, bo prestrašila krta.

Metoda steklenice piva

Izkopati prazno, odprto steklenico piva z usti navzgor v tla. Izberite dolg vrat, tako da pribl. 10 cm lahko izstopa od tal. Gibanje zraka nad tlemi povzroči, da steklo vibrira. Ta zvok opazi tudi krt in mu močno poškoduje ušesa. Steklenica piva samo predvaja glasbo prazna. Če vanj pride deževnica, jo izlijte.

Električni ali solarni alarm

Te naprave ciljajo tudi na sluh krtkov. Oddajajo zvoke, ki jih človek ne sliši, krti pa jih, in se jim zdi to neznosno. Vzame tudi svoje šotorsko drevo.

Velika blatna trava

Posadimo ga nekaj stebel, raztresenih po vrtu. Ta rastlina pri korenini izloča snov z neprijetnim vonjem za madež. Če gojimo blato, se naši mali kosmati prijatelji preprosto ne bodo naselili na vrtu, ampak se mu bodo izogibali. Žal blatna trava ni res lepa rastlina, a če jo prenašamo, nam bo pomagala.

Kavna usedlina

Mulja po pripravi kave ne odvrzite v smeti. Raje ga zberite in položite v prehode molov. Njegovi prebivalci se bodo izselili z vrta.

Bezeg in česen, poper, kisli sok

V prehode damo mlado vejico bezga ali česna, potresemo s poprom ali prelijemo s sokom kislih kumaric. Mali predorski vrtalci ne marajo nobenega vonja, vedo, da gredo v svet od teh.

Apneno mleko

V prehode na luknjo nalijemo pol litra apnenega mleka. Nato poteptaj nazaj po tleh. Po apnenjenju lahko ostanek uporabimo za to.

Odganjajte jih z ricinom!

Če želite to narediti, pripravite raztopino super mol. Sestavine: ¼ pokrovčka ricinusovega olja, 2 žlici. tekoče milo, 6 žlic vode. Nalijte jih v steklenico, dobro pretresite. Res res, saj drugače ne bo šlo skupaj! Nato hranite v tesno zaprti posodi. Če se madež pojavi, dodajte 2 žlici te mešanice v liter vode in potresite problematično področje. Ne samo neposredno na pohode krtov, ampak na celoten del, ki so ga prehodili!

Krt je zelo uporaben proti vrtnim škodljivcem. Vsak dan poje več kot enoinpolkratnik svoje lastne teže. Zaradi velikih potreb živali po hrani jih nikjer ne more biti preveč, saj se v večjem številu pojavljajo le tam, kjer je hrane v izobilju in kjer je zmanjka, se od tam hitro selijo. V sadovnjakih se ga ne splača izkoreniniti ali izgnati, ker so porabnik žolna številka ena, ki uničuje korenine dreves (tudi ličinke majskega hrošča).

Zaradi prisotnosti krta je včasih moteče na vrtovih zaradi njegovih pohodov. V mladih nasadih in grediščih, kjer skrbimo za dragocene rastline, jih lahko mnoge uničimo, ker med izkopavanjem zrahljajo korenine in se posušijo. In na urejenih tratah pohodi s krti škodijo očesu. V jezovih in nasipih se ga ne sme tolerirati, saj njegovi koridorji odpirajo vodne poti in lahko povzročijo pokanje jezov.

Zavarovana je vrsta, naravovarstvena vrednost 25.000 HUF/posameznik.